Antena 3 CNN Economic Biz News Business Ambasadorul SUA la Bucureşti: Investitorii americani nu vin în România pentru că sunt obligaţi să dea mită

Ambasadorul SUA la Bucureşti: Investitorii americani nu vin în România pentru că sunt obligaţi să dea mită

Ambasadorul SUA la Bucureşti: Investitorii americani nu vin în România pentru că sunt obligaţi să dea mită
Sursa foto: Foto: Intact Images
04 Iul 2011   •   08:45
Investitorii americani sunt îngrijoraţi de faptul că pierd anumite licitaţii în favoarea unor firme pe care le bănuiesc că dau mită, spune ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein.

Diplomatul american declară, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul" că primeşte reclamaţii la ambasadă din partea oamenilor de afaceri din SUA care se plâng că li se cere şpagă.

Ambasadorul Statelor Unite mai spune că lupta împotriva corupţiei reprezintă un subiect de cea mai mare importanţă pentru America în ceea ce priveşte relaţia cu România.

Dacă ei (n. r. oamenii de afaceri americani) cred că în România nu pot să facă afaceri decât dacă mituiesc oficialităţile, atunci nu vor veni. Ştiţi de ce nu vor veni companiile americane sau britanice? Pentru că şi în SUA şi în Marea Britanie există legi care pedepsesc investitorii care dau mită oficialităţilor străine. Şi dacă eu aflu că mituiesc un funcţionar român, voi comunica acest lucru şi reprezentantul respectivei companii va intra la închisoare. Acest lucru chiar s-a întâmplat aici cu nişte companii", a declarat Gitenstein.

"Dacă nu există un mecanism legal în vigoare care elimină corupţia, se subminează abilitatea mea de a convinge investitorii să vină", a adăugat ambasadorul.
 


×
Subiecte în articol: SUA mark gitenstein mita
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close