Antena 3 CNN Economic Biz News Business Amenzi pentru firmele de construcţii care ridică fabrica Nokia din Cluj

Amenzi pentru firmele de construcţii care ridică fabrica Nokia din Cluj

Amenzi pentru firmele de construcţii care ridică fabrica Nokia din Cluj
05 Feb 2008   •   15:29

13 firme de construcţii care lucrează la ridicarea fabricii Nokia din Jucu au fost amendate de Inspectoratul Teritorial de Muncă din Cluj, cu peste 58.000 lei noi. Firmele nu au declarat la Inspectorat, aşa cum prevede legea, că lucrează cu forţă de muncă străină, detaşată în România. La ridicarea noii fabrici muncesc oameni din Ungaria, Slovenia, Polonia şi Germania. Inspectorii au declanşat un control drastic la Jucu după ce, în decembrie, un angajat care lucra la acoperişul noii fabrici a cazut în gol cinci metri, pentru că nu a fost asigurat. Antreprenorul general are în subordine 13 firme, cu un total de 161 de angajaţi cu care lucrează pe şantier.

Controlul s-a desfăşurat în perioada 21 ianuarie - 4 februarie şi a scos la iveală faptul că muncitorii străini angajaţi la Nokia nu aveau depuse la ITM detaşările, aşa cum prevede legea. ?Niciuna dintre cele 13 firme nu şi-a depus aceste acte, ceea ce este echivalent cu nedepunerea cărţilor de muncă?, a declarat Daniel Păcurariu, inspector şef ITM Cluj.

Pe de altă parte, managerul general Nokia România, John Guerry, a solicitat în cadrul unei întâlniri cu ministrul Muncii, Paul Păcuraru, îmbunătăţirea legislaţiei muncii. Mai exact, Guerry a făcut referire la prevederi din Codul Muncii, dar şi din legislaţia secundară, care în opinia sa creează dificultăţi angajatorilor.

Antena 3

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close