Antena 3 CNN Economic Biz News Business America Latină ajunge la un acord în ?războiul bananelor? cu UE

America Latină ajunge la un acord în ?războiul bananelor? cu UE

America Latină ajunge la un acord în ?războiul bananelor? cu UE
Sursa foto: razboiul bananelor
16 Dec 2009   •   21:47

Ecuador a anunţat că a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană menit a pune capăt îndelungatei dispute între statele Americii latine şi EU privind tarifele la banane.

"Ecuador, primul exportator de banane în Uniunea Europeană şi în lume, a deschis astăzi aşa numitul Acord de la Geneva privind Comerţul cu Banane cu UE," arăta delegaţia ecuadoriană la Organizaţia Mondială a Comerţului.
Comunicatul sublinia că se speră că acordul va pune capăt deceniilor de plângeri şi dispute juridice la OMC.
Ecuador arăta că semnarea va avea loc în circa patru luni şi după ce toate statele îşi adaptează legislaţia.
Disputa privind comerţul cu banane este cea mai lungă la OMC, adusă de regimul de import al UE introdus în iulie 1993.
Astfel, în timp ce bananele aduse din America de Sud sunt supuse taxelor de import, cele din fostele colonii europene sau regiunea ACP (Africa, Caraibe, Pacific) sunt scutite de taxe.
SUA nu exportă banane în UE, dar dintre cei mai mari producători cu plantaţii în America de Su sunt multinaţionale americane -- Chiquita, Del Monte şi Dole.
Totuşi, un acord complet poate fi atins doar dacă UE ajunge la un acord şi cu partenerii ACP pentru compensaţii în a-i ajuta să facă faţă schimbării de tarif.
După implementarea acordului, taxele UE pe importuri vor ajunge de la 176 euro per tonă la 148 euro, iar apoi reduceri anuale vor duce taxa la 114 euro per tonă până în 2017.
Brazilia, Columbia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Mexic, Nicaragua, Panama, Peru şi Venezuela sunt celelalte state sud-americane implicate în negocieri.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: America de Sud ecuador
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close