Antena 3 CNN Economic Biz News Business ANAF "vinde" datoriile întreprinderilor de stat

ANAF "vinde" datoriile întreprinderilor de stat

ANAF "vinde" datoriile întreprinderilor de stat
21 Feb 2008   •   19:45

Codul de procedură fiscală ar putea permite Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) să îşi recupereze datoriile de la buget ale contribuabililor, prin cesionare. Aceasta înseamnă că dreptul de creanţă, adică de a încasa suma datorată, precum şi întregul pachet de drepturi ce derivă din această poziţie, vor fi vândute.

Ideea statului este să scape de datoriile propriilor întreprinderi. Totuşi, statul recuperează mai puţin din datorii prin vânzare, iar cei care vin apoi să le execute pun sechestru tot pe fabricile de stat.

În cazul în care vor exista mai mulţi ofertanţi pentru preluarea creanţelor fiscale, statul va face licitatie. Cei care vor prelua datoriile vor beneficia de toate drepturile deţinute anterior de Fisc.

Prin metoda preluării datoriei, ANAF are obligaţia de a răspunde de existenţa creanţei. După semnarea creanţei, Fiscul va fi descărcat de orice obligaţie de garanţie. Astfel, în situaţia în care suma datorată este contestată, se judecă recuperatorul.

Companiile mari aveau, la sfârşitul lui 2007, restanţe bugetare de peste 15 miliarde de lei, în scădere cu 3% faţă de nivelul din anul precedent.

Compania Naţională a Huilei a rămas cel mai mare datornic, având de rambursat aproape 3 miliarde de lei.

Marii contribuabili sunt companiile care au o cifră de afaceri de cel puţin 70 de milioane de lei noi. MAI MULTE DETALII ÎN EMISIUNEA LUI MOISE GURAN:  

Bizbazar

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close