Antena 3 CNN Economic Biz News Business Apocalipsa financiară ajunge în Rusia. Gazprom şi LUKoil cer ajutorul statului

Apocalipsa financiară ajunge în Rusia. Gazprom şi LUKoil cer ajutorul statului

Apocalipsa financiară ajunge în Rusia. Gazprom şi LUKoil cer ajutorul statului
08 Oct 2008   •   22:28

Companiile de petrol şi gaz din Rusia au admis în cele din urmă că au probleme din cauza crizei financiare mondiale. Liderii Gazprom, LUKoil, Rosneft şi TNK-BP au apelat la premierul rus, Vladimir Putin, pentru ajutor. Societăţile în cauză sunt nevoite să plătească creditele angajate la băncile occidentale şi să îşi întreţină afacerile pentru a evita o scădere a producţiei de petrol şi gaze.
Astfel, cele patru companii ruseşti au apelat la guvernul de la Moscova pentru ajutor financiar, scrie Reuters. Ele se aşteaptă să primească un credit de la stat ?pentru a-şi plăti datoriile externe?. Conform unor informaţii cererea către guvernul rus datează din 24 septembrie. Oamenii de afaceri au explicat că volumul total al datoriilor complexului energetic rus se ridică la 80 miliarde dolari. În acest sens, companiile au cerut lui Vladimir Putin să dispună ca Ministrul de Finanaţe şi Banca Centrală rusă să implementeze un mecanism de finanţare a proiectelor strategice. Deşi nu au vehiculat nici o sumă, societăţile care au apelat la ajutorul statului acoperă 70% şi 91% din producţia de petrol, respectiv de gaz a Rusiei.
Deşi iniţial Gazprom aprecia că nu este în situaţia de a cere ajutorul statului, un comunicat de presă al societăţii arată că s-a numărat printre semnatarii cererii către guvern doar ?pentru a fi în siguranţă?. Acum o săptămână, premierul Putin a arătat că orice bancă sau companie din Rusia poate apela la Vnesheconombank (Banca de stat pentru Afaceri Externe) pentru a-şi plăti creditele externe angajate înainte de 25 septembrie. Valoarea totală acoperită de stat nu va depăşi 50 de miliarde dolari. Cu toate acestea mecanismul de acordare al ajutorului şi beneficiarii nu sunt clare, deşi numărul de cereri este deosebit de mare.
Antena3.ro

×
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close