Antena 3 CNN Economic Biz News Business Atenţie la SMS-urile primite! Fraudele prin mesaj text iau amploare

Atenţie la SMS-urile primite! Fraudele prin mesaj text iau amploare

Atenţie la SMS-urile primite! Fraudele prin mesaj text iau amploare
06 Iun 2008   •   09:55

Atenţie la SMS-urile pe care le primiţi! Fraudele prin mesaje telefonice au luat o amploare tot mai mare în ţară. Astfel, tot mai multe persoane cad victime escrocilor, pentru că le oferă de bunăvoie anumite date personale. Potenţialele victimele sunt anunţate, printr-un SMS, că au câştigat un premiu, apoi le sunt solicitate diferite informaţii confidenţiale. Jurnaliştii de la ?Gardianul? scriu că oamenii primesc un mesaj cu un conţinut ca acesta: ?Felicitări!!! Aţi câştigat unul dintre cele 100 de premii în valoare de 2000 de euro şi un telefon mobil. Pentru mai multe detalii contactaţi-ne. Vă mulţumim?.

În josul acestui mesaj, pentru a da o tentă de veridicitate, este trecut şi un expeditor. Celor care sună înapoi, le răspunde un bărbat care de cele mai multe ori se recomandă Dan Alexandrescu. Pentru a părea mai convingător, acesta face şi o scurtă descriere a telefonului. După o ?lămurire? tehnică, respectivul cere câteva date personale pe care, după spusele sale, le va introduce în baza de date pentru a facilita ridicarea premiului de către câştigător.

Astfel, încearcă să obţină CNP-ul, seria şi numărul cărţii de identitate, şi, mai apoi, o adresă de domiciliu. Dacă cel sunat nu poate veni la sediu pentru ?colectarea? premiului, escrocii solicită un număr de cont în care să fie viraţi banii şi o adresă la care să trimită telefonul. Aici este însă începutul înşelătoriei: numărul de cont este combinaţia magică pentru tâlhari. Cu datele pe care le-au primit chiar de la înşelat, ei vor intra în cont şi vor scoate de acolo toată suma existentă.

Tentativele de fraudă prin telefonul mobil sunt tot mai dese în ultima vreme în ţara noastră şi afectează imaginea a numeroase companii.

Antena3.ro

×
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close