Antena 3 CNN Economic Biz News Business Banca Federală Americană a redus dobânzile de referinţă

Banca Federală Americană a redus dobânzile de referinţă

Banca Federală Americană a redus dobânzile de referinţă
19 Sep 2007   •   08:42

Ca ripostă la criza de pe piaţa creditelor imobiliare, Banca Federală Americană a redus dobânzile de referinţă cu o jumătate de procent. Decizia va influenţa dobânda practicată de bănci şi va da speranţe milioanelor de americani care au dificultăţi în restituirea creditelor. Primele efecte s-au făcut simţite imediat: cursurile bursei au crescut, dar dolarul s-a depreciat. Preţul petrolului a atins un nou nivel-record.

Reducerea dobânzii pentru fondurile federale este prima din iunie 2003 şi pune capăt unui ciclu de 17 creşteri consecutive. Decizia, aşteptată de majoritatea analiştilor financiari, este menită să stimuleze creşterea economică şi să refacă fluxul de lichidităţi, în contextul actualei crize din sectorul creditelor imobiliare ?cu riscuri?. Analiştii, dar şi oamenii obişnuiţi, cred că reducerea dobânzii va ajuta atât băncile, cât şi pe consumatori, chiar dacă nu va pune capăt îngrijorării de pe pieţe.

Decizia băncii federale a avut efecte variate. La închiderea bursei din New York, indicele Dow Jones a crescut cu 2,51 la sută, cea mai mare creştere din aprilie 2003. În schimb, cursul dolarului a scăzut deoarece, prin reducerea dobânzii, plasamentele în dolari devin mai puţin avantajoase. Cursul monedei euro s-a apropiat de 1,40 dolari şi analiştii cred că va depăşi în curând acest prag.

Antena 3

×
Parteneri
Cod portocaliu și galben de vijelii. 9 județe sunt vizate
x close