Antena 3 CNN Economic Biz News Business Banca Mondială a propus Guvernului un sistem simplificat de salarizare bugetară

Banca Mondială a propus Guvernului un sistem simplificat de salarizare bugetară

Banca Mondială a propus Guvernului un sistem simplificat de salarizare bugetară
Sursa foto: banca mondiala
03 Feb 2010   •   19:01

Banca Mondială a propus Guvernului un sistem simplificat de salarizare bugetară, prin clasificarea posturilor în maxim 10 grupuri ocupaţionale şi 1.000 de funcţii, avertizând însă că modificările pot determina îngheţarea pe termen nedefinit a majorărilor salariale pentru posturi retrogradate valoric, scrie Mediafax.

Recomandările au fost transmise comisiei interministeriale care se ocupă de îmbunătăţirea Legii de salarizare unitară în sectorul bugetar.

Banca Mondială spune că, în cadrul noului sistem, posturile vor fi clasificate doar bazate pe "conţinutul muncii efectiv lucrate", fiind probabil să rezulte o structură de grade nouă şi care va folosi clasificări care nu sunt momentan utilizate în sectorul public din România.

"Valorizarea unor posturi conduce în mod normal la un salariu mai mare. Pentru posturile care se apreciază valoric este însă probabil ca în acest moment să nu existe resurse suficiente pentru a acoperi compensarea financiară imediată a nivelului de creştere valorică a acelor posturi. Dar această compensare integrală va fi asigurată progresiv, pe măsură ce resursele vor permite acest lucru. Acolo unde posturile se vor deprecia valoric, persoanele vor fi protejate de orice reducere a salariului, însă este posibil să nu mai beneficieze de majorări salariale până când salariul lor corespunde noului nivel de grad stabilit (în timp ce unele creşteri salariale vor fi asigurate pentru gradele de nivel inferior)", arată documentul.

Potrivit sursei, o evaluare iniţială indică faptul că noua clasificare a posturilor ar putea fi alcătuită din maximum 10 grupuri ocupaţionale, iar fiecare grup ocupaţional ar putea avea până la 10 niveluri în interiorul său, noua structură de grade având aproximativ 100 de grade.

"Prin urmare, în vederea obţinerii unui eşantion reprezentativ pot fi evaluate circa 1000 de posturi , cu scopul de a include în eşantion suficiente exemple cu toate gradele probabile. Sfera noului sistem de clasificare a posturilor va include întreg sectorul public, care în prezent reprezintă aproximativ 1,3 milioane de posturi. Această cifră include personal militar, ori comisia va trebui să decidă dacă pentru această categorie de personal va trebui realizată o analiză separată, date fiind natura funcţiilor din acest domeniu şi diferenţele de structură a carierei", menţionează în document.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: banca mondiala guvern
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close