Antena 3 CNN Economic Biz News Business Băncile ar putea folosi o parte din rezervele minime obligatorii pentru a cumpăra titluri de stat

Băncile ar putea folosi o parte din rezervele minime obligatorii pentru a cumpăra titluri de stat

Băncile ar putea folosi o parte din rezervele minime obligatorii pentru a cumpăra titluri de stat
02 Noi 2008   •   21:35

Ministerul Finanţelor şi BNR au discutat despre capacitatea de finanţare a statului în perioada următoare, având în vedere posibilitatea ca băncile să utilizeze o parte din rezervele minime obligatorii constituite la banca centrală pentru a achiziţiona titluri de stat.
"Am discutat cu BNR să se găsească o formulă ca o parte din reuervele minime obligatorii să fie orientate către titluri de stat", a declarat, duminică, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.
Acesta spune că Trezoreria deţine suficiente resurse din rezervele constiuite din bani din privatizări. Vosganian a precizat că, în ultima perioadă, s-a observat un apetit tot mai mare din partea populaţiei pentru achiziţia de titluri de stat.
Potrivit ministrului Economiei şi Finanţelor, populaţia a cumpărat în ultima perioadă titluri de stat în valoare de sute de milioane de lei.
"Transmit prietenos băncilor că MEF nu va accepta orice dobândă şi avem suficiente resurse pentru a ne continua poitica prudentă. Ministerul nu are o presiune care să îl îndemne să accepte oferte care să ducă la anticipări inflaţioniste şi să sugereze o anumită dificultate în capacitatea de a avea resurse pe termen scurt", a declarat Vosganian.
Consiliul de Administraţie al BNR a decis, joi, să menţină dobânda de politică monetară la 10,25% şi să reducă ratelor la rezervele minime obligatorii de la 20% la 18% din valoarea depozitelor constituite la bănci, între 24 noiembrie şi 23 decembrie 2008.
Totodată, secretarul de stat în MEF Eugen Teodorovici spuea, sâmbătă, că Ministerul Economiei ar putea lansa o emisiune de obligaţiuni în euro pe piaţa locală până la sfârşitul anului.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: bani banci
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close