Antena 3 CNN Economic Biz News Business Băncile au mărit dobânzile şi comisioanele

Băncile au mărit dobânzile şi comisioanele

Băncile au mărit dobânzile şi comisioanele
14 Feb 2008   •   19:01

Ca şi cum n-ar fi fost de-ajuns că euro a luat-o razna şi că ratele creditelor au tot crescut, băncile au mărit dobânzile şi comisioanele. Au apărut şi comisioane noi-nouţe, care-i scot din minţi pe clienţi. ABN Amro a introdus un comision de 5 lei noi, taxă de ghişeu. Acesta se aplică pentru orice plată. Noul comision a intrat în vigoare de la începutul acestui an, pentru a îndrepta clienţii spre alte mijloace de plată, spun cei din conducerea băncii.

Alte bănci au preferat să mărească comisioanele existente în locul dobânzilor din vitrină. Cei de la Unicredit au mărit comisionul lunar de 0,2 la sută la 0,5 la sută din suma rămasă de plătit. Asta echivalează cu o creştere a dobânzii anuale de 3,5 procente.

Această creştere este datorată schimbărilor de pe piaţa internaţională, în special la euro, survenite în a doua jumătate a lui 2007”, spune reprezentantul băncii, Bogdan Spuza. Dar un client care a luat credit în euro acum şase luni plăteşte oricum cu 20 la sută mai mult decât la început, din cauza cursului de schimb. Adică banca are de câştigat de două ori: din diferenţa de curs şi din majorarea comisionului.

Asta duce dobânda reală de la 9 spre 14 la sută. Într-o astfel de situaţie, la un credit ipotecar la care clientul mai are de plătit 150.000 de euro, rata lunară creşte cu 450 de euro.

Observator

×
Parteneri
Apare un nou lanţ de supermarketuri în România. Angajări masive!
x close