Antena 3 CNN Economic Biz News Business Băncile îşi vor înăspri condiţiile de creditare pentru populaţie şi companiile private

Băncile îşi vor înăspri condiţiile de creditare pentru populaţie şi companiile private

Băncile îşi vor înăspri condiţiile de creditare pentru populaţie şi companiile private
21 Mai 2008   •   23:02

Accesul la credite va deveni din ce în ce mai dificil. Oficialii Băncii Naţionale estimează că în următoarele trei luni, băncile îşi vor înăspri condiţiile de creditare, atât pentru populaţie cât şi pentru companiile private. Economiştii au ajuns la această concluzie după ce au analizat un chestionar la care au răspuns majoritatea instituţiilor bancare.

Potrivit chestionarului BNR, instituţiile bancare consideră că în prima parte a acestui an, standardele de creditare pentru populaţie au fost mai relaxate, comparativ cu anul anterior. Analiştii BNR consideră că, în următoarele trei luni, condiţiile de acordare a creditelor se vor modifica.

Motivele pentru care băncile ar putea restriţiona accesul la împrumuturi sunt politica monetară prudentă practicată de Banca Naţională, capitalul fiecăreia, necesitatea menţinerii primelor de risc dar şi a unui plafon de creditare.

Potrivit lui Ion Drăgulin, şeful direcţiei financiare a BNR, resticţiile vor creşte pentru creditele folosite pentru cumpărarea de locuinţe şi terenuri. Pe de ală parte, Lucian Anghel, economistul şef al Băncii Comerciale Române apreciază că şi anul acesta împrumuturile ipotecare vor înregistra un ritm de creştere important, peste cel înregistrat de creditele de consum.

Anul trecut, valoarea totală a creditelor ipotecare acordate de bănci a depăşit 4,4 miliarde de euro. Specialiştii consideră că deşi în 2007 s-a înregistrat o creştere expolzivă a creditelor, acesta nu va putea fi susţinută anul acesta. Lucian Anghel susţine că România ar putea ajunge la nivelul Ungariei sau Poloniei în 6-10 ani.

Antena3.ro

×
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close