Antena 3 CNN Economic Biz News Business Băncile salvate de la faliment de statul american datorează directorilor 40 miliarde dolari

Băncile salvate de la faliment de statul american datorează directorilor 40 miliarde dolari

Băncile salvate de la faliment de statul american datorează directorilor 40 miliarde dolari
31 Oct 2008   •   11:29

Marile companii financiare americane, care resimt puternic perioada de criză şi primesc ajutor din partea Rezervelor Federale de Stat, datorează peste 40 de miliarde de dolari actualilor sau foştilor directori executivi. Cifrele apar într-o analiză realizată de Wall Street Journal. Sumele reprezintă pensii speciale şi alte compensaţii băneşti, inclusiv bonusuri restante din anii trecuţi. Astfel, Goldman Sachs este datoare directorilor 11,8 miliarde de dolari, JPMorgan ? 8,5 miliarde de dolari, iar Morgan Stanley are de achitat între 10 şi 12 miliarde de dolari.
În ultima perioadă au fost lansate din ce în ce mai frecvent critici la adresa sumelor mari încasate de conducerile giganţilor financiari. În contextul apropiatelor alegeri prezidenţiale, ce se vor desfăşura în Statele Unite, cei doi candidaţi la Casa Albă, Barack Obama şi John McCain au atacat în mod repetat compensaţiile impresionante primite de membrii conducerilor executive ale companiilor care au suferit pierderi serioase şi au ajuns în pragul falimentului după criza creditelor ipotecare.
Guvernul american a încercat chiar să controleze salariile directorilor din companiile care primesc ajutor financiar de la stat în cadrul planului pentru salvarea sectorului financiar american. Reglementările impuse nu s-au putut totuşi extinde şi la datoriile pe care instituţiile de aveau deja faţă de directorii lor.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Goldman Sachs
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close