Antena 3 CNN Economic Biz News Business Băncile vor permite vânzarea proprietăţilor ipotecate

Băncile vor permite vânzarea proprietăţilor ipotecate

Băncile vor permite vânzarea proprietăţilor ipotecate
21 Feb 2008   •   22:32

Băncile măresc dobânzile, înăspresc condiţiile acordării de credite, dar vin şi cu soluţii. Astfel, dacă sunteţi în imposibilitatea de a vă plăti ratele la creditul de casă, aveţi dreptul să vindeţi proprietăţile ipotecate. Soluţia convine atât băncilor, cât şi clienţilor.

Poate exista un aranjament cu banca prin care clientul să găsească un cumpărător pentru acel imobil, cumpărător care prin avansul său să plătească ce a mai rămas din credit, după care virează şi diferenţa celui care nu mai poate plăti creditul luat.

O variantă mai puţin avantajoasă pentru client este cea în care banca pune la vânzare bunul ipotecat printr-o licitaţie publică. Dacă la prima licitaţie nu se prezintă nimeni, băncile trebuie să scadă preţul.

Au fost cazuri în care imobile de 400.000 de euro au fost vândute cu 200.000 de euro. În aceste cazuri, în urma vânzării locuinţei, de cele mai multe ori se obţin bani doar pentru acoperirea datoriei către banca.

O altă variantă tot mai des întâlnită în ultima perioadă este cea în care clientul are venituri, dar acestea nu mai sunt suficiente pentru plata ratei.

În acest caz, se poate opta pentru o refinanţare la o alta bancă, in general pe o perioadă mai lungă de timp astfel încât rata să fie mai mică.

În cazul unui credit pe o perioadă lungă, este bine să se încheie un contract de asigurare care va fi de folos în situaţii neprevăzute.

Antena3.ro

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close