Antena 3 CNN Economic Biz News Business Băsescu: România are resurse pentru diminuarea efectelor crizei. Standard & Poor's, necredibilă

Băsescu: România are resurse pentru diminuarea efectelor crizei. Standard & Poor's, necredibilă

Băsescu: România are resurse pentru diminuarea efectelor crizei. Standard & Poor's, necredibilă
30 Oct 2008   •   19:05

Preşedintele României a atacat dur într-o conferinţă de presă compania Standard & Poor's care a redus, luni ratingul României pentru împrumuturi în monedă străină pe termen lung la "BB+", de la "BBB-". Potrivit lui Traian Băsescu, compania nu este credibilă când face aceste aprecieri. Motivul invocat de preşedinte este că în comunicatul dat publicităţii de Standard & Poor's, nu se vorbeşte despre datoria publică a Romaniei, ci doar despre cea privată. De asemenea, nu se spune dimic despre rezerva valutară şi nici nu se face referire la politica monetară a băncii naţionale, trei lucruri care trebuie luate în calcul când se vorbeşte de ratingul unei ţări.
Deşi a arătat că are ?tot respectul? pentru Standard& Poor's, Băsescu a arătat că această companie nu a previzionat situaţia din SUA, băncile care au dat recent faliment acolo având ratinguri pozitive.
"E uşor să scazi rating-ul pentru România când nu ai prevăzut ce se va întampla în SUA. Bănci cu trei de A s-au prăbuşit, iar România refuză să intre în criză".
În ceea ce priveşte datoria publică a ţării noastre, Băsescu a făcut câteva precizări. "Luăm lucrurile aşa cum sunt, nu noi facem aprecierile ci Standard& Poor's, dar vreau să vă informez pe dumneavoastră că datoria României este de 11 miliarde de euro, şi nu de 60, 62 de miliade de euro. Aceasta este datoria publică, iar asta arată un standard de îndatoriri foarte mic", a spus şeful statului. Potrivit acestuia, diferenţa până la 60 de miliarde este dată de datoriile companiilor care au contractat credite fără garanţia statului, România neavând astfel vreo obligaţie de plată.
Mai mult, Băsescu a arătat că rezerva valutară a României este de 27 miliarde de euro, fiind cea mai mare de la Revoluţie până în prezent, la care se adaugă 100 de tone de aur. Preşedintele consideră aşadar că România are toate şansele să nu fie afectată în mod deosebit de criza financiară globală.
Preşedintele a vorbit despre parteneriatul pe care l-a propus băncilor în cadrul unei întâlniri ce s-a desfăşurat la BNR. ?Probabil ati observat că după Consiliul European de la Bruxelles, din 15-16 octombrie, prima întâlnire pe care am avut-o a fost cea de la BNR, cu preşedinţii băncilor din România. Intenţia a fost să le transmit angajamentele cu privire la criza financiară. Principalul mesaj a fost legat de faptul că băncile pot privi cu încredere la stat în situaţia în care ar intra în dificultate, lucru care este exclus în momentul de faţă, legat de bănci." a spus el. Parteneriatul înseamnă de fapt ?abţinerea de la speculaţii şi continuarea creditării sectorului privat, pentru a se asigura dezvoltarea".
Astfel, Băsescu i-a asigurat pe români că în câteva săptămâni băncile vor relua creditarea ?atât pentru persoane fizice, cât şi pentru societăţi?

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: criza economica BNR
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close