Antena 3 CNN Economic Biz News Business Băsescu: Voi discuta în Rusia un contract direct cu Gazprom

Băsescu: Voi discuta în Rusia un contract direct cu Gazprom

Băsescu: Voi discuta în Rusia un contract direct cu Gazprom
09 Apr 2008   •   21:26

Problema furnizării gazelor din Rusia direct către România ar putea fi rezolvată în această toamnă. Aceasta este declaraţia făcută de preşedintele Traian Băsescu, într-o emisiune televizată. În prezent, România importă gaz prin intermediari, la un preţ mult mai mare decât cel plătit de alte ţări europene. ?România cumpără gaze prin intermediari, nu direct de la Gazprom, pentru ca aşa a vrut Guvernul României în 2001 ? 2002, când s-au semnat contractele pe termen lung. Din partea rusă, punctul de vedere este următorul: voi aţi vrut prin intermediari şi aveţi ce aţi vrut?, a declarat Băsescu.

NEGOCIERI CU GAZPROM:

Preşedintele a precizat însă că a fost invitat să discute deschis cu Rusia un contract direct. ?Probabil în baza invitaţiei pe care am primit-o, în cursul acestui an voi face o vizită în Rusia (...) împreună cu o delegaţie economică?, a declarat şeful statului.

Vizita va avea loc în septembrie - octombrie, după ce Medvedev va deveni preşedintele Rusiei, iar Putin preşedintele companiei Gazprom. Precizarea a venit chiar din partea şefului statului. Este foarte posibil, aşadar, ca Traian Băsescu să negocieze contractul direct cu Vladimir Putin.

Afirmaţia preşedintelui survine fondul scumpirilor anunţate de reprezentanţii E.ON Gaz România, care au precizat marţi că preţul gazelor trebuie majorat cu 19% în trimestrul al treilea. Conform aceloraşi surse măsura va fi amânată, avansul preţului fiind mult mai mare în perioada de iarnă.

"Cu cât se amână mai mult majorarea necesară a preţului, cu atât mai mare va fi majorarea preţului pentru populaţie în sezonul rece", a declarat Achim Saul, preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei.

Potrivit declaraţiilor grupului E.ON, compania va pierde în primul trimestru din 2008 45 de milioane de lei. Motivul - Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nu şi-a dat acordul pentru creşterea cu 12% a preţului gazelor la 1 aprilie.

Dacă preţul la gaze nu va creşte, compania va tăia gazele pentru 1,3 milioane de clienţi, ceea ce ar duce la pierderi financiare grave.

Antena3.ro

×
Parteneri
Schimbare importantă pentru călătorii ce trec prin Gara de Nord
x close