Antena 3 CNN Economic Biz News Business Benzina a trecut pragul psihologic de cinci lei pe litru

Benzina a trecut pragul psihologic de cinci lei pe litru

Benzina a trecut pragul psihologic de cinci lei pe litru
Sursa foto: benzia
19 Mar 2010   •   13:17

La unele sortimente de benzină, preţurile la pompă în România au depăşit cinci lei pe litru, adică aproape 1,3 euro. Şi la celelalte sortimente, cele mai uzuale, preţurile se apropie de 1,1 euro, scrie Gândul.

Preţurile la carburanţii comercializaţi la pompă s-au apreciat simţitor, iar unele sortimente au trecut de pragul de cinci lei pe litru. E cazul benzinelor premium comercializate de lanţurile mari de distribuţie prezente pe piaţa românească.

La Rompetrol, sortimentul Alto 101 valorează 5 lei/litru, iar OMV Carrera 100 de la Petrom, 5,03 lei/litru. La Lukoil, scumpirile au fost moderate, preţul cel mai mare fiind de 4,73 lei/litru la benzina ECTO 98. Totuşi, Lukoil nu comercializează în România sortimente premium similare cu OMV Carrera sau Alto 101.

Preţurile la motorină au crescut. La Petrom, cel mai scump sortiment de motorină e OMV Alpine Diesel, cu 4,52 lei/litru, iar cel mai ieftin, Euro Diesel 5, depăşeşte şi el cu doi bani pragul de patru lei. La Lukoil, preţurile sunt mai mari pentru sortimentele uzuale (4,1 lei pentru motorina Euro L Diesel, cea mai ieftină), dar inferioare la cele premium, cea mai scumpă motorină, Ecto Super Diesel, fiind comercializat cu 4,43 lei/litru.

Însă, faţă de alte state europene, România se bucură, încă, de benzină ieftină. Mai norocoşi ca noi sunt doar bulgarii şi ciprioţii. Cea mai scumpă benzină se găseşte în Olanda, Danemarca şi Grecia, potrivit unei statistici a Directoratului General pentru Energie din cadrul Comisiei Europene.

×
Subiecte în articol: benzina
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close