Antena 3 CNN Economic Biz News Business Benzina, motorina, ţigările şi alcoolul, mai scumpe în 2009, din cauza deprecierii leului

Benzina, motorina, ţigările şi alcoolul, mai scumpe în 2009, din cauza deprecierii leului

Benzina, motorina, ţigările şi alcoolul, mai scumpe în 2009, din cauza deprecierii leului
02 Oct 2008   •   09:30

Creşterea euro va scumpi, de la 1 ianuarie, benzina, motorina, ţigările şi alcoolul. Euro a fost cotat oficial, miercuri, la 3.74 de lei, valoare la care se stabileşte cursul la care vom plăti accizele în 2009. Diferenţa este de 15%, iar românii o vor plăti tot anul viitor, indiferent cum evoluează cursul de schimb. Codul Fiscal prevede ca accizele pentru anul următor să se calculeze la cursul din data de 1 octombrie a anului curent. Românii au, astfel, neşansa de a plăti taxe la maximul anului, cu 0.4 lei mai mult ca anul trecut.
Recalculată, acciza înseamnă scumpirea cu 0.13 lei vechi a litrului de benzină şi cu 0.15 lei vechi a litrului de motorină. Producătorii de ţigări spun că ei vor scumpi din această cauză cu cel puţin 0.5 lei pachetul. Banii merg direct la stat care, datorită crizei mondiale, încasează în plus la buget peste 500 de milioane de euro. Creşterile le vor plăti consumatorii.
Noul curs valutar, cu aprope 40 de bani mai mare faţă de cel stabilit anul trecut e mană cerească pentru statul român, pentru că o acciza mai mare umflă şi veniturile la bugetul de stat.
Antena3

×
Subiecte în articol: curs valutar
Parteneri
Misterul navei scufundate în Marea Neagră se adâncește
x close