În
2007, rata inflaţiei a urcat până la 6,57%, cu 1,5 puncte
peste intervalul ţintit de Banca Naţională a României. Cu
toate acestea, este un rezultat nesperat de bun, în condiţiile
în care existau voci care dădeau ca sigură depăşirea
pragului de 7 procente. Mâncarea
a condus în topul creşterii preţurilor de anul trecut. Acest lucru a început
să fie vizibil din luna septembrie, din cauza verii secetoase. Per
ansamblu, majorările au fost de circa 9%. Cea mai însemnată
scumpire a înregistrat-o uleiul comestibil, al cărui
preţ a crescut cu 44 de procente.
Deşi anul trecut a fost unul
secetos şi o mare parte din recolta de cereale a fost compromisă,
pâinea nu s-a scumpit atât de mult pe cât ne
aşteptam. Astfel, creşterea a fost de puţin peste 13%, în
timp ce avansul celorlalte produse de morărit şi panificaţie a
fost de 12 procente.
2007 a adus şi surprize plăcute. Astfel,
singurul produs care nu numai că nu s-a scumpit, dar chiar s-a
ieftinit, a fost carnea de porc. Preţul acestui produs a coborât
anul trecut cu 2,5%.
Mărfurile nealimentare s-au scumpit în
2007 cu 3,6%. Tutunul şi ţigările conduc detaşat la
această categorie, în special din cauza creşterii accizelor.
Preţurile acestor produse au crescut cu aproape 13%.
Şi serviciile
s-au scumpit anul trecut, în medie cu 8,5%. Cel mai
mult au crescut chiriile, ale căror tarife s-au dublat. Creşterea
medie a preţurilor per total în 2007 faţă de 2006 a fost de
4,8%.
În luna decembrie 2007, preţurile mărfurilor
alimentare au crescut cu 0,9%, cele ale mărfurilor nealimentare cu
0,4%, iar tarifele serviciilor cu 0,7%, faţă de luna anterioară.
Antena 3