Antena 3 CNN Economic Biz News Business Biroul de Credit sau Biroul de lăudat clienţi

Biroul de Credit sau Biroul de lăudat clienţi

Biroul de Credit sau Biroul de lăudat clienţi
03 Mai 2007   •   19:27

Biroul de Credit se pregăteşte să scape de imaginea de sperietoare a românilor care vor să obţină un împrumut. În curând, va raporta băncilor şi informaţiile pozitive despre clienţii care îşi plătesc la timp facturile. Avantajele ar putea fi semnificative: dobânzi mai bune şi chiar un plafon de îndatorare mai mare. ?BNR a menţionat că băncile care nu transmit informaţii pozitive către biroul de credit vor avea probleme. Nu vor primi aviz negativ, însă nu vor primi nici aviz pozitiv?, a declarat Radu Graţian Gheţea, preşedinte ARB.

Odată cu generalizarea raportării datelor pozitive, Biroul de Credit va putea trece la următoarea fază a dezvoltării sistemului, de transmitere către bănci a unor scrisori de bonitate. Asta înseamnă că un client conştiincios în plata ratelor, de exemplu, va beneficia de condiţii de creditare mai bune, dar şi de o dobândă mai mică sau un grad de îndatorare mai ridicat. Problema raportării datelor pozitive a început sa fie tot mai intens abordată după ce BNR a decis eliminarea avansului minim obligatoriu şi a nivelului maxim al gradului de îndatorare.

La finalul lunii februarie 2007, 23 de bănci transmiteau raportări către Biroul de Credit. Cele mai multe priveau doar informatii despre restanţele la plata ratelor. Până în urmă cu o lună, doar opt instituţii de credit furnizau informaţii pozitive către Biroul de Credit

Observator

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close