Antena 3 CNN Economic Biz News Business BNR a majorat dobânda de politică monetară la 8%. Leul se apreciază

BNR a majorat dobânda de politică monetară la 8%. Leul se apreciază

BNR a majorat dobânda de politică monetară la 8%. Leul se apreciază
07 Ian 2008   •   08:56

Banca Naţională a anunţat, luni, majorarea la 8 la sută a dobânzii de politică monetară, în urma şedinţei Consiliului de Administraţie. Decizia de majorare a dobânzii de politică monetară a fost luată în calcul cel mai probabil din cauza deprecierii monedei naţionale. Specialiştii estimau o creştere a dobânzii până în jurul valorii de 8%, care s-a confirmat. O majorare a dobânzii de politică monetară conduce la o creştere a costurilor la credite. De asemenea, majorarea dobânzii ar putea conduce la o infuzie de capital speculativ, lucru nedorit de Banca Naţională.

Moneda naţională s-a apreciat imediat după anunţul BNR privind majorarea dobânzii de politică monetară, iar cotaţiile au coborât cu 1,7 bani, referinţa publicată de banca centrală situându-se la 3,5798 lei/euro, cu 0,99 bani sub nivelul de vineri.

BNR a anunţat, la jumătatea şedinţei de luni, că a majorat dobânda de politică monetară de la 7,5% la 8%, arătând că există o dinamică înaltă a cererii interne, iar consumul se menţine la un nivel nesustenabil, susţinut şi de intensificarea ritmului de creştere a creditului.

La ora anunţului, 12:30, cotaţiile afişate de bănci se situau la 3,5950 lei/euro, iar în numai jumătate de oră, rata de schimb a coborât la un minim al zilei de 3,5780 lei/euro.

Antena3.ro

×
Parteneri
România, la doar un procent distanţă de înghețarea pensiilor
x close