Antena 3 CNN Economic Biz News Business BNR a prognozat o inflaţie de 6% pentru 2008, mai mult decât stabilise anterior

BNR a prognozat o inflaţie de 6% pentru 2008, mai mult decât stabilise anterior

BNR a prognozat o inflaţie de 6% pentru 2008, mai mult decât stabilise anterior
08 Mai 2008   •   12:34

Prognoza de inflaţie pentru acest an a fost revizuită de Banca Naţională a României la 6 procente, faţă de 5.9. Guvernatorul BNR a estimat însă o scădere a nivelului inflaţiei pentru anul viitor, până la 3,5%.?Rămânem în afara ţintei până în trimestrul întâi din 2009, dar intrăm pe o curbă descendentă destul de accentuată din vara acestui an, mai degrabã din toamnă?, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a apreciat că nivelul inflaţiei a fost influenţat în primul rând de recolta scăzută de anul trecut, de creşterea preţurilor la gaze şi energie electrică şi de deprecierea monedei naţionale. Guvernatorul băncii centrale a prezentat patru posibile riscuri care ar putea cauza chiar înrăutăţirea inflaţiei. Un prim pericol identificat de BNR reprezintă devansarea creşterii productivităţii peste majorările salariale, care poate induce o spirală periculoasă salarii-inflaţie.

De asemenea, banca centrală se teme de o depreciere accentuată a leului ca urmare a turbulenţelor de pe pieţele internaţionale şi de o eventualã execuţie bugetară mai laxă, chiar dacă pentru moment politica fiscală pare restrictivă.

Nu în ultimul rând, BNR are în vedere o majorare semnificativă a preţurilor combustibililor, care ar putea afecta inflaţia în acest an.

Antena3.ro

×
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România
x close