Antena 3 CNN Economic Biz News Business BNR: Inflaţia a depăşit 7%

BNR: Inflaţia a depăşit 7%

BNR: Inflaţia a depăşit 7%
12 Feb 2008   •   12:28

Rata anuală a inflaţiei a depăşit 7 la sută, la cel mai ridicat nivel din ultimul an şi jumătate. În esenţă veştile nu sunt atât de rele pe cât ar fi putut fi. În luna ianuarie nu au crescut semnificiativ nici preţurile alimentelor, nici cele ale mărfurilor nealimentare. În schimb serviciile au fost afectate direct de creşterea euro şi asta s-a reflectat imediat într-o creştere de peste două procente.

Deşi au tot ameninţat cu creşteri de preţuri, comercianţii nu prea le-au aplicat. În medie, inflaţia a crescut cu 7,2 procente faţă de ianuarie anul trecut. Este desigur o cifră mare, dar una dintre cele mai reduse inflaţii raportate în Europa de Est. În ianuarie, preţurile de consum al populaţiei au crescut cu 0,86% faţă de decembrie.

Creşterea a fost susţinută în special de scumpirea serviciilor, cu peste două procente.Cel mai mult s-au scumpit servicii poştale cu aproape 11 la sută, cele de telefonie şi aeriene, cu peste patru procente şi utilităţile apă-canalizare cu peste două procente. Majoritatea produselor alimentare s-au scumpit, însă sub aşteptările analiştilor economici.

Potrivit Institutului Naţional de statistică, cel mai mult au crescut preţurile pentru pâine şi conservele din fructe şi legume.

În ceea ce priveşte mărfurile nealimentare, cele mai mari majorări s-au consemnat la autoturisme şi piese de schimb, de peste 2 la sută.

Grupa de produse cu cea mai mare pondere în calculul inflaţiei, adică energia electrică, gaze şi încălzire centrală a avut un avans mic, de doar 0,14%. Chiar dacă energia termică s-a scumpit cu 0,84%.

Dar greul abia începe, avertizează Banca Naţională. BNR a prognozat un vârf al inflaţiei de peste opt procente în luna martie a acestui an, după care aceasta ar trebui să înceapă să scadă.

Banca Naţională a României a anunţat pentru marţi un curs de referinţă de 3,6323 lei/euro.

Antena 3

×
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România
x close