Antena 3 CNN Economic Biz News Business BNR vrea să impună noi reguli de creditare, mai dure

BNR vrea să impună noi reguli de creditare, mai dure

BNR vrea să impună noi reguli de creditare, mai dure
08 Iul 2008   •   21:53

Veşti proaste, în plină caniculă! După ce am aflat că energia termică s-a scumpit, Banca Naţională anunţă noi modificări. BNR vrea să impună alte reguli pentru românii care vor să ia credite de la bănci. Dacă se schimbă regulamentul de creditare, aşa cum doreşte Banca Naţională, cei care merg să ceară un împrumut vor fi evaluaţi nu pe baza veniturilor actuale, ci pe baza veniturilor declarate la fisc, din anul precedent.

În plus, solicitanţii trebuie să treacă testul de stres. Un test pe care îl fac angajaţii băncii, ca să vadă cum reacţionează viitorul client în cazul în care se modifică foarte mult dobânda sau comisioanele.

Acest lucru va fi posibil însă doar dacă se vor obţine de la client documente care să dovedească un caracter de continuitate a acestor venituri. Regula nu se va aplica în cazul veniturilor exceptate de lege de la obligaţia de plată a contribuţiilor fiscale.

Modificările prevăd că băncile vor calcula gradul de îndatorare al clienţilor pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la Fisc, în anul anterior, şi nu doar în funcţie de adeverinţa de salariu sau alte documente, cum se întâmplă în prezent.

Antena 3

×
Parteneri
Ultima zi de vacanţă pentru politicieni. Urmează o lună grea
x close