Antena 3 CNN Economic Biz News Business Bulgaria participă la proiectul South Stream. Guvernul de la Sofia va semna acordul cu Gazprom pe 16 iulie

Bulgaria participă la proiectul South Stream. Guvernul de la Sofia va semna acordul cu Gazprom pe 16 iulie

Bulgaria participă la proiectul South Stream. Guvernul de la Sofia va semna acordul cu Gazprom pe 16 iulie
07 Iul 2010   •   18:26

Bulgaria va semna un acord pentru a participa la proiectul de gaze naturale South Stream, după ce şi-a dat acordul în acest sens, a declarat Viktor Zubkov, vicepremierul Rusiei, pentru agenţia Ria Novosti, citată de Mediafax.

Zubkov a precizat că acordul privind participarea Bulgariei la Sout Stream va fi semnat pe 16 iulie. ?Se poate spune că am ajuns la un acord complet cu guvernul Bulgariei, iar premierul bulgar a confirmat că ţara sa se va alătura proiectului South Stream?, a specificat oficialul rus.

Zubkov a mai spus că Moscova a stabilit cu Sofia să utilizeze conductele de gaze care există deja în Bulgaria şi o majorare a volumului de gaze care tranzitează teritoriul bulgar.

Sout Stream reprezintă soluţia Gazprom pentru ocolirea Ucrainei, după ce livrările de gaze au fost serios afectate de mai multe ori din cauza disputelor dintre Kiev şi Moscova cu privire la tarifele de tranzit şi datoriile părţii ucrainene către grupul rus.

Prin intermediul acestui gazoduct, gazele naturale vor fi transportate din Rusia, pe sub Marea Neagră, către statele est-europene membre ale UE, şi apoi spre nordul Italiei. Gazprom a anunţat că va începe construcţia conductei în 2013.

 

La finele lunii iunie, vicepreşedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, declarase că este posibil ca România să se alăture South Steam, iar acest scenariu nu exclude neapărat participarea Bulgariei la dezvoltarea proiectului.

"Includerea potenţială a României în proiectul South Stream nu înseamnă renunţarea imediată la versiunea în care conducta trece pe teritoriul Bulgariei. Este posibil ca România să se alăture proiectului, însă asta nu înseamnă neapărat că Bulgaria este exclusă", a afirmat Medvedev.

E l a adăugat că este foarte important pentru România şi Rusia să se analizeze fezabilitatea economică a proiectului.

 

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: Gazprom South Stream gazoduct Bulgaria
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close