Bulgaria renunţă la ERM-2 pentru că deficitul raportat nu e real

09 Apr 2010   •   15:04
Bulgaria renunţă la ERM-2 pentru că deficitul raportat nu e real
erm-2

Guvernul bulgar a renunţat vineri la planurile de a intra în acest an în mecanismul ERM-2 de preaderare la zona euro, deoarece deficitul bugetar real a fost mai ridicat decât cel raportat din cauza unor achiziţii nebugetate, a anunţat premierul Boiko Borisov, potrivit Reuters.


Borisov a preluat puterea în iulie 2009 şi spune că fostul guvern, condus de socialişti, a încheiat zeci de contracte de achiziţii nebugetate până în prezent şi care umflă deficitul bugetar pentru anul 2010 la 3,7% din Produsul Intern Brut (PIB), de la nivelul raportat anterior de 1,9% din PIB.

"Renunţăm oficial la planurile de solicitare a intrării în ERM-2 deoarece ar fi insultătoare, ţinând cont de acest deficit. Practic, am minţit colegii din UE privind stadiul de pregătire în care ne regăsim pentru zona euro, fără a avea cunoştinţă despre această capcană", spune Borisov.

Procurorii bulgari au iniţiat săptămâna trecută mai multe investigaţii în cazul unor foşti miniştri şi alţi oficiali de rang înalt în cazuri de suspiciuni de abuz de putere legate de aproape 150 de achiziţii publice, de la lucrări de construcţie la aprovizionarea cu arme, în valoare totală de circa 1,5 miliarde de dolari.

Autorităţile din Bulgaria voiau să aplice pentru intrarea în mecanismul de preaderare încă din anul 2010, pentru a adopta moneda europeană până în 2012-2013.

Antena3.ro

Parteneri
x close