Antena 3 CNN Economic Biz News Business Bursele din Asia se prăbuşesc

Bursele din Asia se prăbuşesc

Bursele din Asia se prăbuşesc
21 Ian 2008   •   16:06

Criza bursieră s-a amplificat luni, în toată lumea, după veştile referitoare la pierderile gigantice din sectorul financiar, şi sub efectul planului de relansare anunţat de preşedintele George W. Bush, care a admis în acest fel că economia americană a intrat în recesiune. Bursele asiatice au înregistrat căderi spectaculoase: 3,86% la Tokio, 5,14% la Shanghai, 5,49%, şi 7,41% la Hong Kong. Europa manifestă aceeşi tendinţă, cele mai afectate fiind bursele franţuzeşti. La Paris şi Frankfurt, principalii indici bursieri au scăzut cu până la 5%, la amiază.

Bursele asiatice au încheiat şedinţele de tranzacţionare de luni în scădere accentuată, după declinul de pe Wall Street, de săptămâna trecută. Tendinţa se manifestă pe fondul pesimismului legat de planul de prevenire a recesiunii economice, iniţiat vineri de preşedintele George W. Bush, care ar putea afecta exportatorii asiatici. Investitorii din Statele Unite şi Asia par neimpresionaţi de planul de stimulare economică, anunţat de preşedintele Bush. Măsura, care necesită aprobarea Congresului, se referă la 145 de miliarde de dolari, scutiri de taxe, pentru a încuraja consumul.

Bursele de la Hong Kong, Shanghai, Bombay şi Seul s-au închis în scădere accentuată luni, căderea depăşind-o pe cea de pe Wall Street, care scăzuse vineri cu 0,49%. La Tokio, a doua piaţă financiară a lumii, indicele Nikkei a încheiat şedinţa bursieră în scădere cu 3,86%, reprezentând cel mai scăzut nivel atins în ultimele 27 de luni. La Shanghai, indicele compozit al pieţei s-a prăbuşit cu 5,14% la închidere.

Bursele europene au început să resimtă şi ele efectul în lanţ. La amiază, pierderea pentru principalii indici bursieri de la Paris şi Frankfurt era de 5 procente.

Pieţele americane sunt închise luni, cu ocazia unei sărbători naţionale, în memoria pastorului de culoare Martin Luther King.

Antena 3

×
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close