Antena 3 CNN Economic Biz News Business Bursele europene au înregistrat cele mai mari scăderi de la atentatele din 11 septembrie

Bursele europene au înregistrat cele mai mari scăderi de la atentatele din 11 septembrie

Bursele europene au înregistrat cele mai mari scăderi de la atentatele din 11 septembrie
22 Ian 2008   •   09:08

Indicii Bursei din Bucureşti au scăzut luni cu peste patru procente, într-o zi neagră pe toate pieţele financiare din lume. Majoritatea burselor europene au înregistrat cele mai mari scăderi zilnice de la atentatele din 11 septembrie 2001. Criza continuă şi marţi, în Asia şi Australia: la închidere, bursa din Sydney a înregistrat o scădere de peste 7 la sută. La Hong Kong, indicele a coborât cu peste 8 la sută, la Seul - cu 6 procente, iar la Tokyo - cu 4,40 la sută.

Bursa din Bombay şi-a suspendat cotaţiile după o prăbuşire de aproape zece procente chiar de la deschiderea şedinţei.

Analiştii financiari aşteaptă cu îngrijorare redeschiderea bursei de la New York, după pauza de week-end, prelungită luni cu o sărbătoare naţională în Statele Unite. Şocul a fost deosebit de puternic la marile burse europene. La Frankfurt şi Paris, ca şi la Moscova, scăderea s-a situat în jur de şapte la sută. Londra a rezistat doar aparent mai bine: numai 5,48 procente în minus.

În America de Nord, în lipsa tranzacţiilor de pe Wall Street, indicele bursei din Toronto a coborât cu 4,75 la sută. Ca şi în Europa, căderea a fost cea mai importantă din ultimii şapte ani. ?De îndată ce apar îngrijorări în privinţa creşterii economice, a fiabilităţii sistemului sau a calităţii companiilor listate, pieţele nu mai sunt dominate decât de teamă. Iar uneori teama se preface în panică. Şi asta este ceea ce vedem azi, un vânt de panică peste pieţele de capital?, a apreciat analistul financiar Francois Chaulet. Pieţele financiare din America de Sud au cunoscut o adevărată prăbuşire: peste şase procente în minus la Sao Paulo şi Buenos Aires şi chiar 8,35 procente la Lima.

În opinia analiştilor, investitorii se tem de dezvăluirea unor noi pierderi "gigantice" ale băncilor şi instituţiilor financiare, care resimt încă şocul crizei creditului imobiliar din Statele Unite. Planul de relansare a economiei, anunţat vineri de preşedintele George Bush, nu a convins, în ciuda sumei de 140 de miliarde de dolari avansate de preşedintele american. ?Nu mai e vorba doar de credite şi ipoteci, ci este o criză amplă a datoriilor la toate nivelurile, chiar datorii guvernamentale, şi asta e foarte semnificativ?, susţin consilierii în investiţii. ?După părerea noastră, este abia la început şi se va dezvolta într-o recesiune foarte, foarte severă, poate o adevărată depresiune în genul celei din 1929?, avertizează Martin Henneke. Directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, a avertizat că încetinirea creşterii economice din Statele Unite va afecta nu doar ţările dezvoltate, ci şi pe cele în dezvoltare, cum este România. Miniştrii de finanţe din "zona euro" nu şi-au ascuns îngrijorarea la reuniunea lor de luni. Situaţia economică din Statele Unite continuă să se înrăutăţească. În ultimele luni, a apărut posibilitatea unei recesiuni în Statele Unite, care pare să se confirme din ce în ce mai mult.

SCĂDERE GENERALIZATĂ A BURSELOR

Antena 3

×
Parteneri
Accidentul de la Popeşti, filmat de o cameră de supraveghere
x close