Antena 3 CNN Economic Biz News Business Căpşunarii, cei mai puternici investitori străini din România

Căpşunarii, cei mai puternici investitori străini din România

Căpşunarii, cei mai puternici investitori străini din România
20 Feb 2008   •   19:38

Românii care lucrează în afara ţării pompează în economie mai mulţi bani decât străinii care fac investiţii directe. Căpşunarii au trimis anul trecut în ţară 7,2 miliarde de euro, în timp ce investiţiile străine directe nu au trecut de 7 miliarde. Este prima oară când balanţa se înclină în acest fel, iar banii sunt foarte importanţi pentru acoperirea deficitului de cont curent.

Sumele efective ajunse în ţară depăşesc cu mult estimările iniţiale, care se opreau la 6,5 miliarde euro. Explicaţia este că 2007 a fost anul aderării şi tot mai mulţi români au plecat să muncească peste graniţă. Chiar dacă au fost depăşite, investiţiile străine au ajuns şi ele la un nivel nesperat în urmă cu câţiva ani.

Nevoia disperată de muncitori calificaţi a facut ca autorităţile române să propună un plan pentru aducerea în ţară a muncitorilor care lucrează în străinătate, acordându-le diverse facilităţi. Din decembrie 2008, se va pune la punct o bază de date care îi va conţine pe toţi românii care lucrează peste hotare, inclusiv motivele care i-au determinat să plece. Plecând de la acestea, se vor face campanii de convingere pentru ca cei plecaţi să se întoarcă, iar cei care doresc să plece - să ramână.

Totodată, muncitorilor li se vor acorda şi facilităţi pentru dezvoltarea unor afaceri pe cont proriu, reintgrare în comunitate şi obţinerea de atestate profesionale.

Autorităţile au anunţat că programul va începe cu cei care lucrează în Roma, sub denumirea de ?Bursa locurilor de muncă pentru românii de la Roma?.

Antena3.ro

×
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close