Antena 3 CNN Economic Biz News Business Carpatcement ameninţă cu relocarea, dacă va fi nevoită să plătească taxa pe poluare

Carpatcement ameninţă cu relocarea, dacă va fi nevoită să plătească taxa pe poluare

Carpatcement ameninţă cu relocarea, dacă va fi nevoită să plătească taxa pe poluare
31 Oct 2008   •   22:39

Experienţa Germaniei cu Nokia ajunsă la Jucu s-ar putea repeta cu România, ca ţară părăsită de industria cimentului. Carpatcement ameninţă că îşi va muta producţia în altă parte dacă va fi obligată să plătească poluarea. Comisia Europeană a impus României cote mai mici de poluare şi producătorii care depăşesc canitatea alocată, vor fi nevoiţi să plătească emisiile în plus. De aici vine supărarea Carpatcement, care în prezent ameninţă cu relocarea.
România fără fabrici de ciment ar arăta cu siguranţă mai curată, dar va fi în acelaşi timp bună de plată. Relocarea producţiei de ciment înseamnă importuri masive şi scumpe. Carpatcement ameninţă că-şi va muta producţia în alte ţări dacă se va ajunge ca, din 2013, companiile să fie nevoite să liciteze pentru achiziţia de certificate de emisii. Preţul estimat în acest caz este de 30 de euro pentru tona de dioxid de carbon. Şi un producător de ciment are emisii poluante de milioane de tone.
"Ne pune în situaţia de a nu mai produce în România şi industria e în pericol de a fi relocată în zone care nu au astfel de limitări în emisii de CO2 cum ar fi Ucraina, Turcia India şi China" a spus Mihai Rohan, directorul general al Carpatcement.
Deocamdată doar Carpatcement ameninţă, dar în caz că situaţia se agravează nu este exclus ca exemplul său să fie urmat şi de ceilalţi producători.
Scandalul emisiilor de dioxid de carbon a început încă de anul trecut când Comisia Europeană a redus cu aproape 21% cotele anuale de emisii de dioxid de carbon alocate industriei româneşti pentru perioada 2008-2012. Statul român s-a conformat şi a aplicat decizie, dar nu şi fără a o contesta la Tribunalul Comunităţilor Europene. Între timp, marii poluatori naţionali au fost direct afectaţi, primind cote de CO2 cu mult mai mici faţă de ce au cerut. Rompetrol şi, mai nou, Carpatcement deja au dat în judecată Guvernul României, acuzându-l de erori în planul de alocare.
Relocarea Carpatcement ar putea avea consecinţe majore asupra economiei româneşti.
"Înseamnă o pierdere de 5000 de locuri de muncă direct, un import de ciment de 1,5 miliarde pe an, taxe şi impozite care o să lipsească de la stat, de 350 de milioane de euro pe an.? previzionează Mihai Rohan.
Antena 3

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close