Antena 3 CNN Economic Biz News Business Cel mai mare salariu mediu e în Capitală

Cel mai mare salariu mediu e în Capitală

Cel mai mare salariu mediu e în Capitală
23 Mai 2007   •   13:52

Cel mai mare salariu mediu net din România a fost câştigat în 2006, în Capitală, scriu jurnaliştii de la Cotidianul, în ediţia de miercuri. Acesta a fost de aproximativ 325 de euro. Conform unui studiu al Institutului pentru Statistică, citat de ziarişti, în restul ţării, valoarea salariului mediu este mult mai mică. Cele mai mici salarii s-au înregistrat în judeţele Neamţ şi Vrancea, cu o medie lunară de 181 şi respectiv 182 de euro.

În Bucureşti, valoarea produsului intern brut depăşeşte cu peste 50% produsul intern brut la nivel naţional pe cap de locuitor. Imediat după, la PIB, este plasat Ilfovul, urmat în ordine de Timiş şi Braşov. Judeţele care produc cel mai puţin sunt Vrancea, Suceava, Giurgiu, Vaslui şi Botoşani, spun ziariştii. Raportul dintre producţie şi remuneraţie nu este însă întotdeauna direct proporţional.

În mai multe cazuri, salariile sunt mult mai mari în raport cu PIB-ul în judeţele care produc mai puţin. Deşi în Bucureşti se înregistrează cea mai mare valoare a salariului mediu, acesta reprezintă doar 41,2% din PIB-ul anual pe cap de locuitor al oraşului, media naţională fiind de 65,5% din PIB. În aceeaşi situaţie sunt judeţele Timiş, Braşov şi Arad. În schimb, în Botoşani, Vaslui şi Giurgiu salariul mediu anual depăşeşte PIB-ul pe cap de locuitor realizat de aceste judeţe.

Antena 3

×
Parteneri
Florin Piersic, primul mesaj de pe patul de spital
x close