Antena 3 CNN Economic Biz News Business Cele 73 de paradisuri fiscale din lume

Cele 73 de paradisuri fiscale din lume

Cele 73 de paradisuri fiscale din lume
04 Mai 2007   •   10:04

În lume funcţionează aproximativ 73 de paradisuri fiscale, însă date precise despre sumele de bani care ajung aici nu există. O mulţime de ţări încântate să-i primească pe expaţii dornici să-şi păstreze conturile întregi. Iar pentru unii acesta este paradisul pe pământ, chiar dacă este doar unul fiscal.

Panama, Liechtenstein, Elveţia şi toate celelalte raiuri ale finanţelor au legi stricte referitoare la spălarea banilor negri pentru a se asigura că instituţiile financiare care-şi au sediul acolo nu sunt folosite în scopuri ilicite. Iar pentru asta există departamente speciale care investighează orice posibilă încălcare a acestor reglementări. În plus, băncile "offshore" au proceduri stricte de "cunoaştere a clientului" astfel încât conturile "numerotate" anonime au devenit doar poveste.

Banca pentru Depozite Internaţionale (BDI), care înregistrează date referitoare la depuneri în numerar pentru fiecare ţară, estimează că la nivel global, în 2004, a existat un total de 14.000 de miliarde de depozite dintre care 2.700 de miliarde erau păstrate în ţările "offshore". Asta înseamnă că unul din cinci depozite este înregistrat într-un paradis fiscal.

Citiţi articolul complet în Adevărul

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close