Antena 3 CNN Economic Biz News Business China a depăşit Germania ca cel mai mare exportator

China a depăşit Germania ca cel mai mare exportator

China a depăşit Germania ca cel mai mare exportator
Sursa foto: china export
11 Ian 2010   •   03:04


China a depăşit Germania ca cel mai mare exportator din lume, după ce exportul a crescut pe luna decembrie pentru prima dată în 14 luni, au arătat datele statistice, dovadă nou[ a creşterii economice rapide a Chinei ca forţă economică globală.
Exporturile Chinei în ultima lună a anului trecut au crescut cu 17,7 procente faţă de anul anterior. Aceasta a dus exporturile totale din 2009 la peste 1.2 trilioane de dolari, peste cele 816 miliarde de euro (1.18 trilioane dolari) estimate de Germania.
De altfel, economiştii şi camera germană de comerţ de la Berlin declarau anterior că este foarte probabil să piardă coroana de prim exportator mondial.
Noul statut al Chinei este în mare parte simbolic, dar reflectă capacitatea producătorilor la preţuri foarte mici de a menţine vânzările externe în pofida prăbuşirii cererii globale a consumatorilor din cauza crizei financiare.
Surplusul comercial al Chinei s-a redus cu 34.2 procente în 2009 la 196.07 miliarde dolari. Aceasta a reflectat creşterea economică mai puternică a Chinei, alimentată de un pachet de stimulare de 586 miliarde dolari, şi cerere pentru materie primă şi bunuri de consum într-o perioadă cât SUA şi alre pieţe erau mai reduse.
Deşi China a trecut pe locul întâi, exporturile sale pe anul trecut au fost cu 16 procente mai mici decât în 2008. Germania deţinea prima poziţie în acest top din 2002.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: China Germania criza economica
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close