Antena 3 CNN Economic Biz News Business China a devansat SUA şi a devenit cea mai mare putere comercială a lumii

China a devansat SUA şi a devenit cea mai mare putere comercială a lumii

China a devansat SUA şi a devenit cea mai mare putere comercială a lumii
de M.T.    |    10 Ian 2014   •   14:34

Schimburile comerciale ale Chinei au trecut pentru prima dată pragul de 4.000 de miliarde de dolari, în 2013, astfel că ţara aiatică a devenit cea mai mare putere comercială a lumii, devansând Statele Unite, arată datele publicate vineri de Administraţia vamală chineză, informează AFP, citată de Agerpres.

Exporturile chineze au crescut cu 7,9% în 2013, până la 2.210 miliarde de dolari, în timp ce importurile au crescut cu 7,3%, până la 1.950 miliarde de dolari.

În total, valoarea schimburilor comerciale ale Chinei au ajuns la 4.160 miliarde de dolari.

„Cel mai probabil, China a devansat SUA devenind cea mai mare putere comercială a lumii în 2013”, a declarat purtătorul de cuvânt al Administraţiei vamale chineze, Zheng Yuesheng.

Statele Unite vor da publicităţii cifrele finale în luna februarie, dar în perioada ianuarie-noiembrie 2013 schimburile comerciale ale acestei ţări s-au ridicat la 3.570 miliarde de dolari.

Uniunea Europeană a rămas cel mai mare partener comercial al Chinei în 2013, urmată de SUA, ţările din Asociaţia statelor din Asia de Sud-Est (Asean), Hong Kong şi Japonia.

Împreună, UE, SUA şi Japonia au fost responsabile pentru 33,5% din schimburile comerciale ale Chinei, în scădere cu 1,7% comparativ cu 2012, ceea ce sugerează că au crescut schimburile comerciale cu economiile emergente.

Performanţele comerciale ale Chinei vin într-un context în care a doua economie a lumii a înregistrat performanţe mixte, încetinind în prima jumătate a anului pentru a reveni în trimestrul al treilea.

Noul preşedinte al Chinei, Xi Jinping, a anunţat că vrea să facă din cererea internă principalul motor al economiei, în condiţiile în care în prezent acest rol este jucat de investiţiile publice.

×
Subiecte în articol: SUA China
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close