Antena 3 CNN Economic Biz News Business China ar putea permite monedei sale să crească

China ar putea permite monedei sale să crească

China ar putea permite monedei sale să crească
Sursa foto: dolar yuan
13 Noi 2009   •   11:18

China încearcă să dezamorseze conflictul valutar cu SUA, lăsând să se înţeleagă că va permite yuanului să crească în următoarele luni. Cotaţia slabă a monedei chineze, despre care criticii susţin că acordă un avantaj concurenţial la export, a devenit unul din subiectele principale înainte de sosirea lui Barack Obama în China, duminică.
Obama a declarat că valuta va fi un subiect cheie în discuţiile cu preşedintele Hu Jintao. Rata de schimb a yuanului faţă de dolar a fost îngheţată în ultimele 16 luni.
"Valuta, alături de multe alte chestiuni, va fi discutată şi sunt sigur că atât SUA, cât şi China pot să ajungă la un set de politici ce să încurajeze comerţul profitabil pentru ambele state," declara Obama.
Acesta a evitat până acum să declare că China ar manipula valuta, acuzaţie ce ar atrage o serie largă de sancţiuni comerciale. Totuşi, oficialii din comerţ de la Washington au impus o serie de sancţiuni punitive asupra unor produse chinezeşti, ceea ce a provocat furia Beijing.
Uniunea Europeană s-a plâns şi ea că yuanul slab face produsele sale necompetitive, iar FMI aprecia că valuta chineză este "semnificativ subevaluată".
Drept răspuns, Banca Chinei, a recunoscut discuţia despre un yuan mai puternic în raportul trimestrial. Se arată că politica de schimb valutar va lua în calcul "fluxul de capital şi mişcările valutelor importante", aluzie la banii care intră în China ca urmare a unui preţ atractiv al yuanului.
De asemenea, a fost omis textul că yuanul trebuie ţinut stabil la un nivel echitabil şi echilibrat, repetat îndelung anterior.
Antena3.ro

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close