Antena 3 CNN Economic Biz News Business Cine a închis fabrici în România şi câte locuri de muncă au dispărut

Cine a închis fabrici în România şi câte locuri de muncă au dispărut

Cine a închis fabrici în România şi câte locuri de muncă au dispărut
de O.P.    |    13 Feb 2013   •   13:03

Americanii de la Cargill au anunţat la începutul acestui an închiderea fabricii de ulei Bunica din Podari, judeţul Dolj, cu 266 de angajaţi. Compania, cu afaceri de peste 680 de milioane de euro în România, a vândut mai multe active din fabrica sa de ulei vegetal din Podari, judeţul Dolj, şi brandurile Untdelemn de la Bunica şi Olpo către compania franceză Expur.

Americanii cumpăraseră această fabrică în urmă cu opt ani de la Topway Industries, printr-o tranzacţie evaluată atunci la 30 de milioane de dolari. Compania americană a decis astfel să se concentreze pe celalalte operaţiuni din România, respectiv pe activitatea de trading cu materii prime agricole şi distribuţie de fertilizatori, seminţe, pesticide. În toamna anului 2011, finlandezii de la Nokia au anunţat închiderea fabricii de telefoane de la Jucu, judeţul Cluj.

Exporturile României au suferit atunci o lovitură puternică, la fel ca şi cei 2.200 de angajaţi ai unităţii de producţie. Plecarea finlandezilor a însemnat o pierdere de 1 % din Produsul Intern Brut al ţării. Nokia a investit 60 de milioane de euro în fabrica din România, deschisă în 2008.

Israelienii de la Tnuva au închis fabrica de lactate din Popeşti Leordeni, după ce au acumulat datorii de jumătate de miliard de lei în România. În martie 2012, compania Tnuva România a intrat in insolvenţă iar activele fabricii au fost scoase la vânzare. Înainte de a intra în această procedură, fabrica mai avea 165 de angajaţi. Israelienii au intrat pe piaţa locală în 2005 şi au investit în fabrica de lângă Bucureşti 55 de milioane de euro.

Citeşte mai multe despre acest subiect, pe www.incomemagazine.ro

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close