Antena 3 CNN Economic Biz News Business Clubul Român de Presă: CAS-ul pentru drepturile de autor va avea efecte devastatoare în mass-media

Clubul Român de Presă: CAS-ul pentru drepturile de autor va avea efecte devastatoare în mass-media

Clubul Român de Presă: CAS-ul pentru drepturile de autor va avea efecte devastatoare în mass-media
Sursa foto: cas
11 Ian 2010   •   19:08

Clubul Român de Presă a atras atenţia Guvernului că introducerea plăţii CAS-ului pentru drepturile de autor ar avea efecte devastatoare asupra mass-media. Autorităţile dau însă asigurări că măsura va fi aplicată doar în cazul celor care nu au contracte de muncă şi nu ar putea să beneficieze altfel de pensie.

?Clubul Român de Presă solicită Guvernului să adopte măsurile necesare relansării mass-media. Pentru domeniul mass-media, unul care ar fi afectat de taxarea suplimentară a contractelor de drepturi de autor, impactul va fi, devastator. Veniturile ziariştilor, deja diminuate faţă de anul trecut, vor fi scăzute în mod artificial, într-un demers care pare a fi pas într-un scenariu de limitare a libertăţii de exprimare şi controlare a surselor de informare a cetăţenilor?, se arată în comunicatul Consiliul de Onoare al CRP.

Ministrul Muncii spune că vrea să pătească CAS pentru drepturile de autor doar cei care nu au contract de muncă.

?Nu se referă lucrul acesta la drepturile de autor ale scriitorilor, artiştilor, ci la persoanele active care nu au alt venit, acesta e venitul lor şi nu au, din motivul lipsei acestei asigurări de pensie, o pensie peste câţiva ani, cum nu au acum, când ziarele se închid, unele dintre ele, ajutor de şomaj, pentru că nu plătesc ajutor de şomaj. Pe de altă parte, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, spun că o asemenea măsură ar putea fi abordată abia în momentul în care se va ajunge la modificarea sistemului de taxe şi impozite?, spune Vlădescu.

Deocamdată, această măsură nu este în analiza Ministerului Finanţelor. Ca principiu, am declarat întotdeauna că toate veniturile trebuie taxate uniform. În momentul în care vom ajunge la concluzia că trebuie modificat sistemul de taxe şi impozite, o să abordăm această temă.

Antena3

×
Subiecte în articol: CAS
Parteneri
Afacerea cu care doi români din Bihor au dat lovitura
x close