Antena 3 CNN Economic Biz News Business Comercianţii de bijuterii, în dificultate. Vânzările au scăzut cu 50% (VIDEO)

Comercianţii de bijuterii, în dificultate. Vânzările au scăzut cu 50% (VIDEO)

Comercianţii de bijuterii, în dificultate. Vânzările au scăzut cu 50% (VIDEO)
Sursa foto: Foto: www.byharriet.co.uk
19 Iul 2010   •   21:03

Comercianţii de bijuterii sunt cu afacerile la pământ. În unele cazuri, vânzările au scăzut cu 50% de anul trecut până acum. Aşa că, tot mai mulţi proprietari, încearcă să îşi deschidă şi câte un amanet în locul unde vând bijuteriile. Acolo, tranzacţiile la casele de amanet au crescut cu 30%.

Vânzările au scăzut din cauză că preţul aurului s-a dublat. Proprietarii magazinelor de bijuterii rar mai văd clienţi în magazinele lor. Singurii care mai vin să cumpere bijuterii sunt cei care caută verighete pentru nuntă. În schimb activitatea la amanet este tot mai intensă. Patronii încheie zi de zi contracte noi cu oamenii care nu mai au bani să îşi achite datoriile. Proprietarii unui magazin de bijuterii spun că tranzacţiile la casa de amanet au crescut cu 40% de la începutul anului.

Doamna Nuţi, bijutier din Târgovişte, îşi iubeşte mult meseria. A deschis primul magazin în urmă cu 10 ani. Acum are şapte, însă închide trei. ?Nu ne mai permitem să aducem de afară, doar ce ne permintem să facem, ce putem să lucrăm în atelier, să supravieţuim?, a declarat Nuţi Bălăceanu - bijutier şi proprietar magazin bijuterii.

Şi chiar dacă nu şi-a dorit niciodată o casă de amanet, acum a deschis una. Doar ca să poată face rost de materie primă de la clienţii care nu-şi mai pot plăti ratele. ?De 2 luni de zile am casă de amanet, e singura soluţie de a mai achiziţiona aur. Eu îl bag în prelucrare şi fac obiecte pentru vitrină, asta este singura soluţie?, spune Nuţi Bălăceanu.

Şi nu este singurul caz. Alţii au afaceri şi mai mari, pentru care costurile sunt foarte ridicate. Maria Aciobăniţei a început afacerea cu bijuterii în urmă cu şase ani. Are 25 de magazine de bijuterii în Bucureşti şi tot atâtea case de amanet. Vânzările cu metale preţioase au scăzut cu 60%, la amanet tranzacţiile au crescut cu 40%.

?Există posibilitatea închiderii, chiriile sunt mari, taxele sunt mari, e greu să mai ţii un magazin dacă nu mai sunt vânzări?, spune Mirela Aciobăniţei - proprietar magazin bijuterii. Aşa că, pentru ea nu există magazin de bijuterii fără amanet. Contractele încheiate cu clienţii sunt din ce în ce mai multe.

La începutul anului, în România erau înregistrate 1.800 de case de amanet. În şase luni numărul lor a trecut de 2.100. Conform ultimelor date, în 2008 s-au vândut 15 tone de bijuterii de aur, iar pentru anul acesta, specialiştii estimează o scădere la jumătate.

Observator

×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close