Antena 3 CNN Economic Biz News Business Comisia Europeană a aprobat preluarea Rompetrol de către KazMunaiGaz

Comisia Europeană a aprobat preluarea Rompetrol de către KazMunaiGaz

Comisia Europeană a aprobat preluarea Rompetrol de către KazMunaiGaz
19 Noi 2007   •   17:17

Comisia Europeană a aprobat preluarea Rompetrol de către KazMunaiGaz, din Kazahstan, după ce a constat că operaţiunile din Europa ale celor două companii sunt complementare şi nu vor apărea probleme legate de concurenţă, în urma tranzacţiei. Încă din octombrie, comisarul european pentru energie declara că UE nu are motive de îngrijorare asupra aprobării tranzacţiei dintre KazMunayGaz şi Rompetrol. Compania din Kazahstan este considerată un partener de încredere pentru Europa în privinţa siguranţei aprovizionării cu energie. "Ne putem baza pe KazMunayGaz, sunt profesionişti, şi au şi petrol şi gaze", a declarat Comisarul european pentru energie.

Dinu Patriciu, preşedintele şi proprietarul grupului Rompetrol, înregistrat în Olanda, a vândut 75% din acţiuni către compania petrolieră de stat KazMunayGaz din Kazahstan. În urma tranzacţiei omul de afaceri Dinu Patriciu a încasat 2,712 miliarde de dolari.

Firma elveţiană Rompetrol Holding, controlată de Patriciu, a păstrat 25% din acţiunile grupului Rompetrol, iar Patriciu a rămas în continuare preşedinte şi director general.

Grupul KazMunayGaz este deţinut de stat prin intermediul companiei holding JSC Samruk. Divizia de producţie a companiei, KazMunayGas Exploration Production, este al treilea mare producător de petrol din Kazahstan.

Antena3.ro

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close