Antena 3 CNN Economic Biz News Business Comisia Europeană: România poate acorda un ajutor de 143 de milioane de euro companiei Ford

Comisia Europeană: România poate acorda un ajutor de 143 de milioane de euro companiei Ford

Comisia Europeană: România poate acorda un ajutor de 143 de milioane de euro companiei Ford
30 Apr 2008   •   15:20

Comisia Europeană a decis să permită României să acorde un ajutor financiar companiei Ford. Comisia a autorizat un sprijin în valoare de 143 de milioane de euro, pe care producătorul îl va primi pentru extinderea, modernizarea şi renovarea secţiilor de producţie de vehicule şi, respectiv, de motoare. Decizia vine după ce la asfârşitul lunii februarie Comisia Europeană a stabilit că Automobile Craiova a beneficiat de un ajutor de stat ilegal în procesul de privatizare şi a cerut României să recupereze 27 milioane euro de la întreprinderea craioveană, valoarea estimată a prejudiciului.

"În primii cinci ani, noile motoare produse la uzina Ford din Craiova vor fi folosite aproape exclusiv în interiorul grupului Ford. Costurile totale ale investiţiilor luate în considerare la calcularea sumei ajutoarelor reprezintă 435 milioane euro pentru proiectul uzinei de vehicule şi 165 milioane euro pentru proiectul uzinei de motoare, iar valoarea ajutoarelor este de 94 milioane euro şi, respectiv, 49 milioane euro", se spune într-un comunicat.

Ford trebuie să restituie, până la 26 iunie, suma de 27 de milioane de euro, reprezentând ajutorul de stat acordat ilegal companiei în cadrul procesului de privatizare a uzinei Automobile Craiova,din a cărei acţiuni Ford a preluat 72,4% pentru 57 de milioane de euro.

În toamna anului trecut, după ce a avut loc semnarea contractului de privatizare, CE a deschis o investigaţie cu privire la aceastã tranzacţie. După finalizarea anchetei, în februarie 2008, CE a solicitat Guvernului să recupereze 27 de milioane de euro de la Automobile Craiova, sumă care reprezintă ajutor de stat ilegal.

Antena3.ro

×
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close