Antena 3 CNN Economic Biz News Business Companiile auto americane doresc 50 miliarde dolari de la stat

Companiile auto americane doresc 50 miliarde dolari de la stat

Companiile auto americane doresc 50 miliarde dolari de la stat
11 Noi 2008   •   04:19

Oficialii constructorului german de automobile Opel, filiala producătorului american General Motors, au înaintat o cerere cancelarului Angela Merkel în vederea adoptării unor noi măsuri de sprijinire a sectorului auto, a anunţat luni un purtător de cuvânt al Opel. Oficialii Opel au cerut facilităţi fiscale la cumpărarea de maşini noi, credite ietine pentru consumatori şi prime pentru casarea maşinilor mai vechi de 10 ani.
La nivel european, constructorul unor automobile precum Astra şi Corsa are în vedere un plan de 40 miliarde euro pentru credite ieftine, din partea Băncii Europene pentru Investiţii (BEI).
Săptămâna trecută, guvernul german a anunţat o serie de măsuri pentru stabilizarea pieţei, printre care şi o reducere a taxelor de achiziţionare a automobilelor noi, pe o perioadă de 1-2 ani.
De asemenea, producătorul de automobile Volkswagen ar putea cere, prin intermediul băncii sale, să participe la planul german de sprijinire a sectorului financiar, a declarat luni, pentru AFP, un purtător de cuvânt al companiei.
Compania mamă, General Motors Corp a înregistrat în trimestrul trei din 2008 pierderi de 2,5 miliarde de dolari din cauza scăderii activităţii economice în industria auto şi a crizei financiare mondiale.
De asemenea producătorul auto american a suspendat discuţiile pentru achiziţionarea Chrysler. Compania americană a înregistrat în perioada iulie-septembrie 2008 o pierdere netă de 4,45 dolari pe acţiune.
Pe de altă parte, conducerile GM, Ford şi Chrysler s-au întâlnit cu doi oficiali americani pentru a susţine acordarea de către guvernul SUA a încă 25 miliarde de dolari pentru creditarea sectorului auto, în plus faţă de cele 25 miliarde de dolari acordate pentru stimularea producţiei de maşini cu consum redus.
Reprezentanţii companiilor au purtat discuţii cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, şi cu liderul majorităţii democrate din Senat, Harry Reid.
Noul program, care ar trebui să acorde împrumuturi cu dobândă scăzută, ar urma să completeze un pachet similar al administraţiei americane privind acordarea de credite totale de 25 miliarde de dolari pentru stimularea producţiei de autovehicule cu consum de combustibil si emisii poluante reduse.
Ford anunţase vineri noi pierderi în trimestrul trei şi disponibilizarea a circa 10% din angajaţii din America de Nord.
Antena3.ro

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close