Antena 3 CNN Economic Biz News Business Consecinţele crizei financiare: Aurul, din nou la mare căutare

Consecinţele crizei financiare: Aurul, din nou la mare căutare

Consecinţele crizei financiare: Aurul, din nou la mare căutare
09 Oct 2008   •   19:42

Goana după aur a reînceput, ca o consecinţă directă a crizei finaciare mondiale. Metalul galben a bătut recordul astăzi la la tranzacţionarea în euro. Se vorbeşte chiar de o isterie a investitorilor care caută acum un plasmanet refugiu prin care să îşi păstreze valoarea. Analiştii spun insă că investiţia în aur s-ar putea dovedi mai nesigură decât pare. Preţul aurului a crescut cu 3% în timp ce argintul s-a apreciat şi el cu 5%. Metalul galben a ajuns la valoarea de 654,22 euro/uncie, ceea ce înseamnă 23,07 euro pe gram. Recordul la preţul în euro este o conjunctură, dat fiind şi aprecierea dolarului faţă de moneda unică.
Cotaţiile în dolari au fost ceva mai moderate, la 31,29 de dolari, adică 886 de dolari pe uncie. Este totuşi departe de recordul absolut de 1030 dolari pe uncie, dar atunci şi moneda americană era mult mai slabă în raport cu euro.
Primele care au redescoperit valoarea aurului, par să fie doamnele. În Statele Unite, criza financiară a creat o nouă modă - petrecerile aurului. Aceste evenimente sunt locul potrivit de întâlnire între americancele care au nevoie rapidă de bani şi cele care caută investiţii sigure. Brăţări, cercei, lănţişoare, ornamente sau chiar dinţi de aur. Totul se vinde ca pâinea caldă, cât timp este din aur.
Preţul aurului a crescut cu mai mult de 20% de când a picat Lehman Brother. Acesta este puternic influenţat de criza prin care trec sistemul financiar în general şi sectorul bancar în particular.
Antena3

×
Subiecte în articol: criza economica
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close