Antena 3 CNN Economic Biz News Business Construcţia gazoductului Nabucco va începe de lângă capitala Turciei

Construcţia gazoductului Nabucco va începe de lângă capitala Turciei

Construcţia gazoductului Nabucco va începe de lângă capitala Turciei
21 Mar 2008   •   17:52

Turcia şi reprezentanţii Uniunii Europene au ajuns la un acord în privinţa locului de unde va începe construcţia gazoductului Nabucco. Potrivit oficialilor turci, localitatea Ahiboz, de lângă capitala Ankara, va fi transformată într-un adevărat centru energetic. Uniunea Europeană va furniza sprijin financiar pentru această locaţie, însă fondurile care vor fi alocate nu au fost făcute publice.

Reprezentanţii Ministerului turc al Energiei spun că Uniunea Europeană va oferi sprijin financiar pentru construirea instalaţiilor de pompare a gazelor naturale de la Ahiboz. Gazoductul Nabucco urmează să traverseze Turcia, Bulgaria, România, Ungaria, Germania şi Austria şi va avea o lungime totală de aproximativ 3.300 de kilometri.

Conducta, în valoarea de 4,6 miliarde de euro, va transporta anual 21 de miliarde de metri cubi de gaze naturale din regiunea Caspică către ţările europene. Va fi astfel redusă dependenţa Europei Occidentale de resursele de gaze ruseşti. Construcţia conductei urmează să înceapă în 2010, iar primul transport de gaze va avea loc în 2013.

Proiectul de construcţie este condus de un consorţiu format din şase companii din ţările prin care va trece conducta. Fiecare partener din consorţiul Nabucco va deţine o participaţie de 16,67% din compania care va administra gazoductul, Nabucco Gas Pipeline International. Contracte privind furnizarea de gaze naturale menite a alimenta conducta Nabucco au fost semnate, până acum, numai cu Azerbaijanul.

Antena 3

×
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close