Antena 3 CNN Economic Biz News Business Contabilii sunt obligaţi să aibă studii superioare

Contabilii sunt obligaţi să aibă studii superioare

Contabilii sunt obligaţi să aibă studii superioare
14 Mar 2007   •   21:11

Guvernul a aprobat modificarea şi completarea Legii Contabilităţii nr. 82/1991, sub aspectul reglementărilor contabile aplicabile şi al modalităţii de raportare. Proiectul de lege delimitează categoriile de persoane care răspund pentru organizarea şi conducerea contabilităţii, precum şi categoriile de persoane care răspund de aplicarea corespunzătoare a reglementărilor contabile. Contabilitatea se organizează şi se conduce, de regulă, de directorul economic, contabilul-şef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcţie. Important este faptul că, aceste persoane trebuie să aibă studii economice superioare, în mod obligatoriu.

De asemenea, contabilitatea poate să fie organizată şi condusă pe bază de contracte de prestări servicii în domeniul contabilităţii, încheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.

Proiectul de lege prevede corelarea termenelor de depunere la organele teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice (MFP), a situaţiilor financiare cu noile prevederi ale Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale. Au fost stabilite persoanele juridice care depun situaţiile financiare la MFP, având în vedere că societăţile comerciale vor depune situaţiile financiare numai la Oficiul registrului comerţului, potrivit Legii nr. 26/1990 privind registrul comerţului, cu modificările şi completările ulterioare.

Pentru societăţile/companiile naţional, regiile autonome, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, termenele pentru depunerea situaţiilor financiare anuale la unităţile teritoriale ale MFP sunt de 150 de zile, iar pentru celelalte persoane care intră sub incidenţa prevederilor legii, termenul este de 120 de zile.

De asemenea, pentru asigurarea în termen a datelor necesare sistemului instituţional al statului, societăţile comerciale vor depune la unităţile teritoriale ale MFP o raportare anuală, al cărei conţinut se stabileşte prin ordin al ministrului finanţelor publice. Raportarea anuală se depune la unităţile teritoriale ale MFP, în termen de 150 de zile de la încheierea exerciţiului financiar, însoţite de dovada predării situaţiilor financiare anuale la Oficiul registrului comerţului spre publicare.

Revizuirea permanentă a legislaţiei contabile naţionale se impune în procesul de reformă a sistemului contabil românesc, pentru asigurarea conformităţii acestuia cu Directivele Europene.

Rompres

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close