Antena 3 CNN Economic Biz News Business Contractul de privatizare a companiei Petrom ar trebui renegociat

Contractul de privatizare a companiei Petrom ar trebui renegociat

Contractul de privatizare a companiei Petrom ar trebui renegociat
10 Noi 2007   •   09:15

Concluzia la care a ajuns Comisia senatorială care a anchetat modul în care a fost făcută privatizarea SNP Petrom este că ar trebui renegociat contractul de privatizare a companiei. Comisia susţine că societatea a fost subevaluată, că plăteşte redevenţe prea mici şi beneficiază de un regim fiscal preferenţial. Una dintre neregulile semnalate de membrii comisiei senatoriale se referă la despăgubirile pe care statul român trebuie să le suporte pentru poluarea anterioară a mediului.

O altă obiecţie este legată de valoarea terenurilor societăţii. Comisia susţine că acestea au fost subevaluate, atunci când au fost trecute în proprietatea OMV. În ceea ce priveşte redevenţele plătite de OMV statului român, raportul arată că acestea sunt prea mici. Indiferent de evoluţia cotaţiilor ţiţeiului, redeveţa este menţinută la acelaşi nivel o perioadă de 10 ani. La fel şi taxelor şi impozitelor rămân neschimbate, tot pentru 10 ani.

Raportul acuză consultanţi internaţionali, Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie şi OMV că s-au înţeles pentru a subevalua SNP Petrom. Comisia din Senat recomandă renegocierea contractului de Privatizare. Raportul va fi prezentat Senatului şi dacă va fi adoptat, va fi trimis Guvernului, cu titul de recomandare.

Antena 3

×
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close