Antena 3 CNN Economic Biz News Business Coşmar la burse. La Moscova bursa nu s-a deschis joi

Coşmar la burse. La Moscova bursa nu s-a deschis joi

Coşmar la burse. La Moscova bursa nu s-a deschis joi
18 Sep 2008   •   09:25

Bursa de la Moscova nu s-a deschi joi, după ce căderea a fost atât de amplă pentru două zile consecutiv, încât autorităţile federale au oprit pur şi simplu tranzacţiile şi au convocat o reuniune de criză.

Bursa de la New York a trăit o nouă zi de coşmar, după uşoara redresare declanşată de intervenţia fără precedent a statului pentru salvarea grupului de asigurări AIG. Miercuri, la închiderea şedinţei, indicele Dow Jones pierduse mai bine de 4 procente.

După intervenţia Trezoreriei americane în sprijinul grupului AIG, considerată de unii o adevărată naţionalizare, o altă veste a cutremurat miercuri pieţele financiare. Marele grup britanic Halifax Bank of Scotland a acceptat să fie cumpărat de banca rivală Lloyds. Negocierile au continuat până noaptea târziu, dar, potrivit presei, preţul achiziţiei ar fi de 15 miliarde de lire sterline. Grupul Halifax avea mari probleme în urma crizei creditului imobiliar, în timp ce Lloyds pare să fi rezistat mult mai bine.

Presa americană publică tot mai multe speculaţii despre dificultăţile pe care le-ar întâmpina alte instituţii bancare de aceeaşi mărime. Ca urmare, cursul acţiunilor şi-a reluat scăderea atât la New York, cât şi la bursele europene.

Bursa din Tokio, care încheiase şedinţa demiercuri cu o uşoară creştere, a înregistrat pierderi serioase în primele tranzacţii de joi.

În schimb, au crescut substanţial cursul aurului şi cel al bonurilor de tezaur americane, considerate "plasamente sigure". Specialiştii avertizează că actuala criză este abia la început, în timp ce oamenii de rând sunt tot mai îngrijoraţi pentru economiile, asigurările sau pensiile lor.

Antena 3

×
Parteneri
Motivul răpirii omului de afaceri moldovean dintr-o parcare din Capitală
x close