Antena 3 CNN Economic Biz News Business Cotaţie record a ţiţeiului: 85 dolari barilul

Cotaţie record a ţiţeiului: 85 dolari barilul

Cotaţie record a ţiţeiului: 85 dolari barilul
15 Oct 2007   •   13:14

Preţul petrolului a a ajuns la valoarea de 85 de dolari pe baril şi a atins un nou maxim istoric. Ultimele şedinţe de tranzacţionare au fost marcate de un trend ascendent, avans susţinut de tensiunile dintre Turcia şi Irak, scăderea rezervelor de ţiţei şi deprecierea dolarului. Cotaţia petroului de referinţă la bursa din New York a înregistrat cinci şedinţe consecutive de creştere, iar la Londra, preţul se apropie de o valoare record de 82 de dolari pe baril.

Preţul petrolului a crescut puternic la sfârşitul săptămânii trecute, după ce Partidului Muncitorilor din Kurdistan a anunţat că se va retrage din munţii situaţi în nordul Irakului şi se va întoarce în Turcia, urmând să atace politicieni şi poliţia.

Artileria turcă a lansat şapte sau opt obuze asupra unui sat din nordul Irakului, sâmbătă seara, au declarat martori din zonă. Secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, a solicitat, vineri, oprirea atacurilor. Analiştii oferă şi o explicaţie suplimentară pentru acest maxim istoric, şi anume intensificarea tranzacţiilor cu caracter speculativ.

Preţul petrolului s-a menţinut în ultima lună peste 80 de dolari pe baril, alimentat de mai mulţi factori, printre care îngrijorările privind nivelul rezervelor internaţionale înainte de sezonul de iarnă, reintensificării tensiunilor geopolitice într-o regiune unde se realizează o treime din producţia mondială de petrol şi deprecierea accentuată a dolarului în raport cu euro, care a determinat speculatorii să cumpere petrol.

Antena3.ro

×
Parteneri
Circulaţie îngreunată la metrou, pe Magistrala 2
x close