Antena 3 CNN Economic Biz News Business Credite bancare fără plafon de îndatorare

Credite bancare fără plafon de îndatorare

Credite bancare fără plafon de îndatorare
14 Mar 2007   •   19:45

Noul Regulament privind creditarea a intrat în vigoare, miercuri, apărând în Monitorul Oficial. Banca Naţională a trimis, luni, noile reglementări care ar putea duce la o relaxare a condiţiilor pentru contractarea unui împrumut. Noile reglementări vor permite băncilor comerciale să elimine avansul pe care persoanele care doreau să acceseze un credit imobiliar trebuiau să-l deţină şi care reprezenta 25 la sută din valoarea creditului, precum şi plafoanele de îndatorare, care nu puteau depăşi 35 la sută din venit pentru creditele imobiliare, 30 la sută pentru creditele de consum, respectiv de 40 la sută plafonul general.

Numai că, atunci când vorbim despre credite trebuie să ne gândim că pot apărea şi riscuri de nerambursare. Codul de procedură civilă spune că indiferent de rată, de exemplu un plafon de 60 la sută din venit, iar procedura civilă spune că o bancă nu se poate atinge de mai mult de 50 la sută din venitul unui datornic. Potrivit Biroului de Credit, instituţie la care băncile comerciale raportează situaţia restanţelor înregistrate de clienţii lor, la finele anului trecut valoarea creditelor restante înregistrate de persoanele fizice din România se ridica la 419 milioane lei, în creştere cu 144 la sută faţă de valoarea înregistrată la aceeaşi dată a anului 2005.

La sfârşitul lui 2006, sistemul informatic al Biroului de Credit înregistra un număr de 278.500 de debitori-persoane fizice cu obligaţii restante curente, reprezentând o creştere de 48 la sută faţă de 31 decembrie 2005.

Rompres

×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close