Antena 3 CNN Economic Biz News Business Creditele în franci elveţieni vor avea rate mai mari

Creditele în franci elveţieni vor avea rate mai mari

Creditele în franci elveţieni vor avea rate mai mari
28 Oct 2008   •   13:18

Toţi clienţii băncilor care au credite ale căror costuri depind de evoluţia dobânzii medii la franci elveţieni au deja de plătit o rată mai mare pe octombrie şi noiembrie.
Toţi clienţii băncilor care vor beneficia de recalcularea dobânzii la creditele în franci elveţieni în lunile octombrie şi noiembrie vor avea o dobândă mai mare cu cel puţin 0,34%. Acest lucru se va întâmpla în condiţiile în care, din iulie până în octombrie, dobânda medie la moneda elveţiană calculată pe o perioadă de trei luni (LIBOR CH 3M) a urcat de la 2,747 la 3,093%.
În termeni procentuali, rata creşte cu aproximativ 12,5%, ceea ce înseamnă că, în cazul unei rate de 200 de franci elveţieni, echivalentul unui împrumut de aproximativ 5.500 de euro contractat pe cinci ani, rata creşte până la 225 de franci elveţieni.
Creşte şi rata la creditele a căror dobândă este calculată în funcţie de LIBOR la şase luni. Valoarea dobânzii medii a urcat cu 0,260%. Procentual, rata creşte cu aproximativ 9%, a calculat ?Cotidianul?.
Trebuie precizat faptul că băncile actualizează dobânda la credit la fiecare trei luni, începând cu momentul contractării împrumutului în cazul dobânzilor variabile care oscilează în funcţie de LIBOR CH 3M şi de două ori pe an în cazul dobânzilor calculate în funcţie de LIBOR 6M.
În termeni reali, rata la creditele în franci elveţieni creşte luna aceasta şi ca urmare a deprecierii leului în raport cu francul elveţian. Astfel, dacă raportăm cursul actual la nivelul înregistrat în urmă cu o lună constatăm o depreciere de aproximativ 10% a monedei naţionale, adică de la 2,30 lei/franc în 25 septembrie la 2,55 lei/franc.
Antena3.ro

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close