Antena 3 CNN Economic Biz News Business Creditele în valută le-ar putea fi interzise celor plătiţi în lei

Creditele în valută le-ar putea fi interzise celor plătiţi în lei

Creditele în valută le-ar putea fi interzise celor plătiţi în lei
14 Feb 2008   •   18:35

Dacă aveţi salariul în lei, s-ar putea să rămâneţi fără creditele în valută. Asociaţia Română a Băncilor (ARB) vrea să propună Băncii Naţionale interzicerea acordării de împrumuturi în valută pentru populaţie. Cine nu are salariul în euro, nu poate lua nici creditul în euro. Aşa sună propunerea Asociaţiei Române a Băncilor. Singurul argument adus de bancheri este acela că populaţia trebuie protejată împotriva riscului valutar.

Radu Graţian, preşedintele ARB, susţine că ?nu ar trebui să încurajăm creditarea în altă valută decât cea care reprezintă veniturile pe care le are fiecare client?.

Analiştii spun că o astfel de măsură ar putea , teoretic, să protejeze românii care nu au venituri mari de riscul de a nu-şi putea plăti ratele.

Deocamdată, este doar o propunere. Nici cei de la Banca Naţională nu s-au putut pronunţa asupra legalităţii interzicerii creditelor în valută. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat că ?este o propunere gravă, o propunere nu a oricui, ci a şefului comunităţii bancare din România. În astfel de cazuri (...) se discută în comitetul de politică monetară, se discută în Consiliul de Administraţie şi se dă un răspuns?.

Chiar dacă măsura va fi aprobată, românii nu vor putea fi împiedicaţi să se împrumute la bănci din afara României. Aşa că nu se ştie cât de eficientă ar fi o astfel de măsură.

Observator

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close