Antena 3 CNN Economic Biz News Business Creditul pe mai multe generaţii ajunge şi la noi

Creditul pe mai multe generaţii ajunge şi la noi

Creditul pe mai multe generaţii ajunge şi la noi
01 Mai 2007   •   12:24

Românii cu venituri mai mici decât nivelul mediu naţional îşi vor putea permite, în curând, să ia credite pentru locuinţe. Preşedintele Institutului Bancar Român spune că pe piaţa românească vor apărea creditele pe mai multe generaţii. Familiile cu venituri mici, dacă îşi doresc o casă, vor lua un împrumut care să fie rambursat pe parcursul mai multor generaţii. Astfel, ultimele rate ale creditului vor putea fi achitate de copiii sau chiar nepoţii deţinătorului de contract. Preşedintele Institutului Bancar Român, Petru Rareş spune că acest lucru va fi posibil în foarte scurt timp, iar Banca Naţională ar putea chiar modifica noile norme de creditare.

Petru Rareş a precizat că această formă de creditare va apărea ca urmare a evoluţiei preţurilor în România, mai mult decât volumul veniturilor reale. Analiştii economici spun că această idee este binevenită pe piaţa românească. În schimb, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea este împotriva acestui tip de credit. "Nu cred că piaţa românească este pregătită pentru aşa ceva. Băncile încă îşi permit să aleagă clienţii cei mai buni, care au venituri bune. (...) Mă îndoiesc că în acest moment acest tip de creditare va prinde în România", a declarat Radu Gheţea.

Acest tip de creditare nu este o ideea unică. Metoda de creditare pe mai multe generaţii este folosită şi în Marea Britanie. Totuşi, primii care au introdus creditul pe mai multe generaţii au fost japonezii, în urmă cu cu 20 de ani.

Antena 3

×
Parteneri
Incendiu la etajul 12 al unui bloc din București, în noaptea de Înviere
x close